За дома

Как да си сушите продукти в домашни условия?

Запазете пресните продукти за зимата!

28.10.2014г. / 15 06ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сушените зеленчуци и плодове са много полезни и издръжливи. Могат да се използват дълго след като са били набрани. Въпреки че са сушени, те запазват огромна част от своите полезни свойства, хранителни вещества и съставки, от които вие се възползвате след време.

Сушените продукти обаче са доста по-скъпи от пресните. За да си купите необходимите количества, ще са ви нужни и повече средства. За съобразителните домакини купуването или отглеждането на пресни продукти и изсушаването им в последствие е мъдър ход.

Но ако вие сте сред онези, които все още не знаят как става този процес, а много искате да добавите този метод към своите домакински умения, вижте следващите няколко съвета за това как да си сушите плодове и зеленчуци в домашни условия. Има няколко начина.

Сушене на слънце

Това е много добър метод за плодове и зеленчуци, чиято киселинност е от най-високите. Това е важно, защото киселата среда отблъсква насекомите и микроорганизмите, които биха могли да навредят на целостта и годността на вашите продукти.

Сушенето трябва да става при външни температури не по-високи от 28 градуса и при по-ниска влажност. Уверете се, че сте поставили продуктите за сушене върху плоскост, така че въздухът свободно да може да минава под тях.

Ако е необходимо покрийте продуктите с тънък тензух, за да ги предпазите от насекоми или птици.

Свързани статии

Сушене на фурна

Този метод може да отнеме малко повече време и средства, защото фурната ще трябва да е пусната на слаба температура доста дълго време.

Похватът е подходящ за сушене на плодове, зеленчуци, месо, билки.

Пуснете фурната на възможно най-ниската температура. Постелете кухненска хартия в тавичка за печене и подредете продуктите върху нея. Ако продуктите позволяват, разстелете ги направо върху решетката на фурната, за да може загретият въздух да минава спокойно.

Уред за сушене

Такива уреди вече съществуват на пазара и са много удобни за домакини, които редовно сушат различни продукти за зимата. Домашният дехидрататор е полезна покупка, ако сте почитатели на вкусните и полезни продукти. Лесни са за употреба и най-важното – направени са за оптимално създаване на подходящи условия за сушене. Настройва се температурата, влажността, времето за съхнене.

Коментирай