За дома

Трикове за почистване на загорели съдове

Почистете загорелите петна с кола

31.10.2014г. / 11 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Въпреки че все по-често използваме съдове за готвене, които са с незалепващо покритие, във всеки дом е останала по една от старите бабини посуди, в които често приготвяме храна.

Но когато готвим в тях вкусни неща, почти винаги остават загорели петна. Споделяме няколко лесни и евтини трика, които да ви помогнат в почистването им.

Сол

Солта е един от най-старите и изпитани методи за почистване на загорели петна върху тавите и тенджерите. Ако ще почиствате тенджера, сипете вода в нея колкото да покрие петната и добавете щедро количество сол.

Сложете да кипне на котлона и оставете да ври около 5-10 минути. След това загорялото от метала трябва да се махне с лекота. Сол може да добавите и към препарата за миене на съдове и така ще се получи една абразивна почистваща смес.

Газирана напитка или Кола

Важно е когато готвите и се образува загоряло петно на дъното на съда, в който приготвяте храната, то да се третира докато не е засъхнало. Затова най-често накисваме съда в топла вода. Пробвайте и трика с някаква газирана напитка или кола.

Докато петното не е засъхнало (и веднага след като сте снели тенджерата от котлона) добавете газирана напитка и оставете да действа няколко минути.

Доматен сок

Доматеният сок е един ефективен агент за почистване на съдове. Киселинният характер на доматите помага за премахване на петна от съдове, включително и на загорелите при готвене.

Сипете малко количество доматен сок, към който сте добавили и сол в тенджерата/тавата или натъркайте петната с тази смес. Оставете да действа и след това отново изтъркайте с гъба и изплакнете.

Свързани статии

Сода за хляб

Не забравяйте за содата за хляб, която е верен съюзник в почистването на дома и домакинските прибори. Върху гъба за миене на чинии сипете сода и капнете към нея малко лимонов сок или оцет.

Натъркайте хубаво петната и оставете да действа няколко минути. Ако дъното на тенджерата/тавата е загоряло, поставете в нея малко вода, оцет и сода и оставете така за няколко минути.

Лимонов сок

Естествена киселина, която също може да улесни почистването на загорелите съдове. Третирайте петната директно с лимонов сок или ги натъркайте добре с парче лимон. След това оставете да действа няколко минути и измийте с препарат за съдове.

Коментирай
Здраве и красота