За дома

Прекрасният каладиум – лесен за отглеждане

И изумително красив!

21.11.2014г. / 12 14ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Надали много хора са чули за цвете на име каладиум, но сме сигурни, че повечето от вас са го виждали без да знаят названието му.

Каладиумът е красиво растение с интересни цветове на листата. Основните му цветове са червено, розово, бяло и зелено. Среща се в различни разцветки и комбинации от цветове и шарки.

Родината му е Амазония и тропическите гори на Южна Америка.

Каладиумът е тревисто растение с декоративни остри, приличащи на стрелички листа. Сравнително ниско растение е – не надвишава 30 см. Обикновено листата са зелени по краищата, а в средата се проявява допълнителният цвят.

Свързани статии

Къде да поставите каладиума?

Подходящо място е сенчестото или полусенчесто кътче в дома или градината. Някои видове са устойчиви на слънчева светлина, но не е добре да рискувате. Расте бързо, особено ако го подхранвате от време на време.

Температура

Каладиумът обича топлината и влагата. Температурата не трябва да пада под 20 градуса, дори през зимата. Пръскайте листата му с пръскалка, за да му създадете по-влажни условия.

Поливане


Красивото растение обича влагата и топлината. Трябва да се полива обилно в периода на активен растеж. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне, защото и растението ще умре. Добре е да пръскате листата, но не от обяд нататък. Най-добре по-рано сутринта.

За да се предотврати прекаленото подгизване на почвата и кореновата система на растението с оглед обилното поливане, е добре да сложите камъчета на дъното на саксията, за да се осигури по-добър дренаж.

Подхранване


На всеки 6 седмици е добре да добавяте тор в почвата. Може да ползвате и течен тор.

Пресаждане

Лесно е, става чрез разделяне на грудките, след като са започнали да растат в ранната пролет.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота