За дома

Асплениум – тропическа свежест

Как да отглеждаме асплениума

01.12.2014г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Асплениумите са род красиви папрати. Виреят свободно в природата, но могат и да се отглеждат у дома и в градината. Родината им е Африка. Срещат се и в Азия и Австралия. Съществуват много видове – над 600 различни разновидности.

Най-атрактивни са листата на асплениума, тъй като той не цъфти с цвят. Отглеждането му е лесно, въпреки че по рода си е тропическо растение.

Поливане


Почвата трябва да се поддържа влажна, но не прекалено подгизнала. Преполиването може да убие растението. Важно е водата, с която поливате да е мека и неваровита.

Свързани статии

Влажност

Тъй като асплениумът е тропическо растение, високата влажност е от значение. Пръскайте листата му всеки ден. Постарайте се да осигурите добър дренаж в саксията, за да не се задържа влага, която да е предпоставка за поява на мухъл и загниване.

Местоположение


Асплениумът предпочита осветени, но не на пряка светлина места. Ако е посаден в градината е важно да не се намира на място, директно огрявано от слънцето през целия ден. През зимата температурата не трябва да пада под 15 градуса.

Почва

Почвата е добре да бъде смесена с прегорял оборски тор, торф и пясък. Последните две съставки трябва да са в най-малко количество.

Торене


Необходимо е на всеки две седмици да се добавя пресен тор. Имайте предвид, че на указанието на готовите торове има определена доза. Асплениумът не се нуждае от цялото количество, затова прилагайте половината.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай