За дома

Етерични масла, подходящи за празничната трапеза

Незаменими уют и настроение, предизвикани от подходящите аромати

24.12.2014г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Коледа е времето, в което развихряме въображението си, творейки най-различни декорации, специално изработени за нашия дом. След като сме украсили, очакването на топлите семейни вечери около коледното дърво, коледната трапеза и размяната на подаръците са най-приятните моменти, които чакаме цяла година.

Коледата има много аромати. Вкусните традиционни гозби изпълват целия дом, коледното дръвче ухае на борови иглички. Ароматите са едни от главните „виновници“ за доброто настроение. Приятните ухания предизвикват положителни емоции и създават уютна атмосфера.

Хубавите миризми могат да бъдат и „терапевти“. Ароматерапията отдавна се практикува като силно средство срещу стреса, като начин да направим атмосферата по-приятна и да се отпуснем.

Затова е добре да има ароматни свещи на празничната трапеза. Кои етерични масла са най-подходящи за коледната и новогодишната атмосфера?

Етерично масло от борови иглички

Какво ако не боровите иглички би донесло чудесно коледно настроение? Наситената есенциална миризма на борови иглички е много подходяща за празничната трапеза. Те са идеални за ароматни свещи, които да мъждукат уютно между празничните блюда.

Ако пък не сте почитатели на свещите, винаги можете да разпръснете напоени с етерично масло памучни тампони измежду коледната украса в дома. Така от всякъде ще лъха приятен аромат.

Етерично масло от канела

Леко пикантният аромат на канела има затоплящо, успокояващо и укрепващо действие. Това го прави идеален в зимни условия. Дъхът на канела е подходящ както за коледната трапеза, така и за новогодишната. Ако разположите свещи с канелен аромат върху трапезата или на различни места в дома, ще направите атмосферата спокойна и лежерна.

Етерично масло от джинджифил

Етеричното масло от джинджифил също има пикантен привкус. То е много полезно за нерешителни личности, които се нуждаят от мотивация и стимул. Ароматът на джинджифил носи сила, решителност и целеустременост. Ако искате да сте по-настъпателни през следващата година, обградете се с този аромат в празничните дни.

Свързани статии

Етерично масло от карамфил

Прекрасен, топъл аромат, който е изключително подходящ за Коледа. Чудесно допълнение е и за греяното вино, както и за вкусната печена шунка.

Класическата комбинация от етерично масло от карамфил и портокалово масло има съживяващ ефект и ще се хареса много на вашите гости за празниците.

Етерично масло от индийско орехче

Маслото от индийско орехче ще ви помогне да се преборите с умората, връхлитаща ни около коледните приготовления. Индийското орехче има стимулиращо действие върху мозъка, помага за укрепване на ума и тялото и подпомага паметта.

Етерично масло от портокал

Още от детството си много хора свързват Коледа с пресни портокали. Едно време имаше портокали само по това време на годината. Така че, този аромат би се харесал много и на стари, и на млади.

Портокаловото масло е слънчев лъч на свежест в студените дни. Това го прави много подходящо за празнична трапеза. Няма по-приповдигащ настроението аромат от цитрусовата свежест.

Коментирай
Свободно време