За дома

Как да засеем нар от семена

За повече уют в дома

08.01.2015г. / 14 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Нарът е един от най-полезните, сочни и вкусни плодове, които може да закупим от пазара за нашата зимна трапеза. Богат е на витамини А, С и Е и антиоксиданти. Засилва защитните функции на имунната система, намалява риска от развитието на ракови клетки, грижи се за здравето на сърцето и кожата и е смятан за мощен афродизиак.

Хубаво е по-често да хапваме от него или да го приемаме под формата на пресен сок. Днес споделяме една идея за това как да си засеете у дома нар от семенца. Ще ви трябват няколко семена от растението, на които трябва да премахнете месестата част. След това ги оставете върху салфетка, за да изсъхнат добре.

Нарът може да достигне височина на храст или дърво (около 8 метра). Растението не е претенциозно към вида на почвата. Тя трябва да е плодородна, рохкава и немного влажна (може да я подхранвате по време на цъфтеж).

Обича топлите и добре проветриви помещения, затова ако ще го отглеждате в саксия, му осигурете място с южно изложение. След като семенцата са готови за засаждане в малка саксия поставете пръст и направете дупка с дълбочина около 2 см.

Свързани статии

Поставете едно семенце, покрийте с пръст и навлажнете леко пръстта. При добри условия след 30-40 дни трябва да покълне. Важно е постепенно да сменяте размера на саксията (най-добре е да пресаждате през зимата).

Ако е необходимо поставете в нея и дървена клечка, която да служи за опора на растящите клонки. Нарът цъфти напролет чак до късна есен с красиви оранжево-червени цветове. Сменя своите листа, а плодовете му се нуждаят от няколко месеца, за да узреят.

За да получите вашите първи сочни плодове ще трябва да положите добри грижи за растението и да бъдете малко по-търпеливи. Нарът ще ви дари с плодове след третата година.

Коментирай