За дома

Как да засадите чесън у дома

Чесънът е една от най-любимите и полезни подправки

20.01.2015г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Чесънът е една от най-любимите и полезни подправки, която слагаме през цялата година на трапезата си. Наричан е естествен антибиотик и въпреки острия си аромат и леко парлив вкус, той има редица ползи за здравето.

Напоследък все повече домакини и любители на градинарството отглеждат в саксии разнообразни билки и малки плодове. Грижата за домашната градина е отговорност, но когато съберете първите плодове, това ви насърчава да опитате да засадите други плодове и зеленчуци.

Днес споделяме няколко лесни стъпки за това как да засадите чесън у дома. Чесън се сади два пъти в годината – в средата на февруари, началото на март или през октомври. Следователно времето е подходящо да се подготвите да засадите вашия първи домашен чесън.

Най-напред купете саксия, която да има дупки за дренаж и да бъде достатъчно дълбока. Чесънът е капризно растение и обича почви, които са глинести, добре дренирани, топли и богати на хранителни вещества.

Не бива да се преполива, особено когато излязат първите зелени стъбълца. След като сте закупили подходяща саксия и почва, ще ви трябват една-две глави стар чесън с хубави и добре развити скилидки.

Свързани статии

За да имате добра реколта използвайте предимно външните и най-хубавите скилидки. На разстояние от около 10 см направете малки дупки с дълбочина около 2,5-3 см. Поставете във всяка дупчица по една скилидка и покрийте с пръст.

Осигурете добра слънчева светлина на саксията и влажна, но не мокра почва. Ако всичко с отглеждането върви по план, най-късно юли месец ще имате вашата първа реколта.

Коментирай
Свободно време