За дома

6 чести грешки при прането

Които съсипват дрехите

25.02.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Имате ли проблеми с прането си? Всички домакини правят грешки в изпирането, които след това костват качеството, цветовете и дълготрайността на дрехите.

Как да разберете дали използвате твърде много препарат или кога е добре да добавяте белина към прането и кога не? Претоварвате ли пералнята? Как да съхраните цветовете на дрехите си?

Научете отговорите на тези и още въпроси в следващите редове!

Грешка №1 – Търкате петната твърде енергично

Енергичното и агресивно търкане на петната може да направи положението още по-трагично. По този начин тъканта се износва и избелява само на мястото, където е било петното, да не говорим, че и петното може да си остане.

Вместо това трябва да намалите оборотите. Тайната е да не оставяте петното твърде дълго. Засъхналите петна се третират много по-трудно. Изперете ги възможно най-скоро след като са допуснати върху тъканта.

Винаги използвайте парче бял плат за търкане – така цветовете няма да се разнесат и да избледнеят.

Грешка №2 – Използвате голямо количество препарат

Излишната пяна може да събере в себе си елементи от петната и да ги разнесе по останалата част от дрехата.

Вместо това се опитайте да използвате половината количество препарат от това, което обикновено използвате, за да свикнете с грамажа. Много хора смятат, че по-голямото количество препарат е гаранция за премахване на петната и мръсотията.

Препаратите не работят така. Активните им частици са създадени да изпират в оптимално количество. Добавянето на повече препарат не прави частиците по-активни, отколкото всъщност са.

Грешка №3 – Попълвате пералнята погрешно

Много домакини препълват пералнята, за да икономисат време и средства. По този начин перат по-голямо количество пране на веднъж, което спестява хем време, хем пари за препарат, вода, ток и т. н.

Този подход е грешен, защото рискувате да износите много бързо пералната си машина и да си докарате още по-големи разходи по ремонти.

Свързани статии

Освен това, ако се чудите защо дрехите излизат недобре изпрани с остатъци от препарат по тях, то е защото при претъпкана пералня водата не може да преминава свободно през тъканите, за да отмие мръсотията и препарата.

Вместо това спазвайте указанията за грамаж, който барабанът на пералнята допуска. Така ще останете доволни и ще се убедите, че неслучайно посочените килограми са точно толкова.

Грешка №4 – Перете в пералня дрехи, на чийто етикет пише „Само химическо чистене“

Това не е непременно грешка във всички случаи, но в повечето може да коства качеството им. Вместо това, перете такива дрехи на ръка и ги сушете на въздух, а не в сушилня. При повечето тъкани не би трябвало да има проблем.

Грешка №5 – Не закопчавате циповете на дрехите догоре, когато ги перете

Така рискувате някоя друга дреха с по-мека тъкан да се закачи и оплете в зъбчетата на ципа. Най-често това се случва по време на центрофуга, когато зъбчетата може да се заплетат в някоя дреха и да предизвикат бримки или дупки.

Грешка №6 – Перете ризите, закопчани догоре

Отново при центрофуга може да възникне проблем при така изпраните ризи и дрехи с копчета, защото при бързите обороти илиците и шевовете на копчетата се разширяват и дрехата ви се раздърпва.

Коментирай
Здраве и красота