За дома

Пролетни цветя, подходящи за великденската трапеза

С какви цветя да украсим дома и трапезата за празника?

10.04.2015г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Украсата за великденската маса е нещо, което е не по-малко важно от гозбите на трапезата. Великден е най-големият християнски празник през пролетта. Затова е подходящо да сложим на масата и свежи пролетни цветя!

Ето кои са най-подходящите цветя за украса на празничната великденска трапеза.

Лилия


Според някои вярвания, бялата лилия е символно цвете за Великден. Според някои предания, цветето символизира възкресението на Христос. Легендите разказват, че на мястото, където капали Христовите капки кръв, поникнали бели лилии.

Заради тази легенда някои католически народи смятат, че бялата лилия е символ на чистотата и божествеността на Христос.

Маргарити


Прекрасните и свежи маргарити също имат специално място на великденската трапеза. Те са много благоуханни и подчертават духа на празника със свежест и красота.

Азалия


Азалията е прекрасно пролетно цвете, което е идеално за великденската маса. Тя е елегантна, с уханни цветове и символизира въздържаност и едновременно с това страст.

Жълт нарцис

Свързани статии

Нарцисите са яркожълти пролетни цветя с незабравим аромат. Те са сред най-популярните цветя, подходящи за великденската трапеза. Цъфтежът им е в пика си през април.

Нарцисите символизират силната връзка между хората. Те са още символ на уважението към личността.

Хризантема


Хризантемата символизира бодрост и свежест. Тя е сред най-популярните пролетни цветя. Бялата хризантема представлява и цветното олицетворение на истинността.

Лалета


Няма по-любими пролетни цветя от лалетата! Те са пратеник на страстта и любовта. Те са сърцето на Великден. Поставете букет свежи нежни лалета на празничната си трапеза – това ще внесе изключително настроение в семейството и дома!

Зюмбюл


Зюмбюлът – още един пролетен любимец! Сред всички цветя , той може би е най-подходящият за празничната трапеза. Зюмбюлът има незабравим аромат, който изпълва за минути целия дом.

Силата на уханието „заразява“ с любов и топлота дома и семейството като по този начин прави празника още по-приятен и сплотяващ.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Ами тогава не ги къс ( преди 9 години )
Тези цветя се продават и в красиви саксии. Декорирайте ги с хартия, подберете правилната големина и, след приключване на празника, си ги засадете в градината. А ако живеете в апартамент, също можете да запазите ветето живо и хубаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )
predpo4itam da ne sa otkusnati . jal mi e za otkusnata krasota , koiato da zadovoliava samo vremenni nujdi da se pogleda dokato uvehne
отговор Сигнализирай за неуместен коментар