За дома

Растения, които помагат срещу комари

Как да прогоним комарите по природен начин?

03.04.2015г. / 11 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Времето се стопли и комарите вече са тук, жадни за свежа кръв. Вече можем да се „похвалим“ с няколко неприятни ухапвания и то с последствия, а вие?

Ако и вие сте сред страдащите от постоянни ухапвания от комари, вероятно се чудите какво да направите, за да се отървете от тях. Има някои растения, които спомагат за прогонването на комарите от дома по естествен път.

Вижте кои растения да отглеждате вкъщи, за да държите комарите надалече!

Босилек

Отглеждането на босилек в дома помага за отблъскването на комарите. Ароматът на това растение, както и етеричните масла от него, действат като репелент срещу комарите.

Карамфил

Поради силната си миризма, карамфилът отблъсква комарите. Ако не искате да отглеждате карамфил в дома си, можете да разпръснете памучни тампони, напоени с етерично масло от карамфил – също толкова ефикасно е.

Евкалипт

Подобно на карамфила, евкалиптът има силна и пикантна миризма. Тя отблъсква ужасните кръвопийци надалеч. Евкалиптовото масло е нежно към кожата и може да ви помогне да държите комарите настрана от себе си.

Хубавото на евкалиптовото масло е, че предотвратява ухапванията и от други насекоми, не само от комари.

Лавандула

Лавандулата има прекрасен аромат, който се използва в парфюмерията и козметичната индустрия. Тя е чудесна и много популярна. Оставете лавандулови листа из дома си, за да не допускате комарите да ви тормозят. Лавандулата помага и срещу молци.

Лимонова трева

Лимоновата трева е подходяща не само за готвене, но и срещу комарите. Можете да си я отглеждате като саксийно растение. Пресните листа от лимонова трева са идеални за приготвяне на чай.

Мента

Ментата е много лесна за отглеждане. Тя не само отблъсква комарите, но ни прави здрави и бодри. Ароматът на ментата е подходящ не само за приготвянето на чай, но и на сладкиши, сокове, салати, тестени изделия и други.

Розмарин

Розмаринът е факир в прогонването на комарите от дома. Хубавото на розмарина е, че може да се нанася и върху кожата.

Свързани статии

Ванилия

Ванилията е всеизвестна с многобройните си ползи. Тя е незаменима в кухнята и козметиката, но се оказва, че действа и срещу комари. Намажете се с екстракт от ванилия по откритите части на кожата и няма да съжалявате.

Маточина

Маточината е билка от семейството на ментата. Тя има редица приложения. Едно от изненадващите й приложения е, че върши работа и в борбата с комарите.

Чесън

Чесънът е с остра и неособено приятна миризма. Но въпреки това би ви помогнал да прогоните комарите от дома си, стига да издържите миризмата.

Коментирай