За дома

10 начина да заместите ножа с ножици в кухнята

За какво можете да използвате ножици съвсем спокойно?

19.04.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Острият нож е добър приятел на всеки уважаващ себе си кулинар. С остър нож продуктите се обработват много по-лесно, не се мачкат и сдъвкват, а и готвенето става по-бързо и лесно.

Но има някои моменти, в които можете да зарежете ножа и да улесните работата си още повече. Как? С помощта на ножици!

Вижте кога можете да заместите ножа в кухнята с ножици!

1. Нарязване на билки

Нарежете с ножица преспокойно магданоза, мащерката, розмарина. Дори ако нарежете и стъблата ще е още по-добре. В тях се съдържат голяма част от хранителните вещества и ароматите.

2. Почистване на скариди

Поставете ножиците леко под черупката в изпъкналата част на скаридата, хванете за горната част и отрежете опашката. Става бързо и лесно.

3. Почистете сухожилията

Хванете месото с едната си ръка, а с другата захванете началото на стърчащото сухожилие. Стиснете с ножиците, след това издърпайте по протежение на сухожилието. То трябва да излезе лесно. Така остава само чистото месо.

4. Нарежете бекона

Хванете няколко филийки бекон, шунка или някакъв друг подобен колбас, нарязан на плочки или ленти и го нарежете с ножиците. Става много лесно.

5. Нарежете пицата

Снимка: Thinkstock

Както при бекона, ножиците вършат чудна работа и при рязане на пица или баница. Така много лесно можете да оформите желаното парче. А и няма да нараните повърхността, върху която сте поставили пицата.

6. Почистете артишока

С едната ръка хванете артишока, а с другата, въоръжена с ножици, изрежете твърдите бодливи връхчета на листата.

7. Нарежете фасула

Ако сте решили да приготвяте фасул на фурна или супа, ще трябва да го нарежете. Зеленият фасул се обработва много лесно с ножица – просто нарежете шушулките с желаната големина.

Свързани статии

8. Премахване на коричките на хляба

Ако не желаете коричките на хляба, просто ги изрежете с ножицата, сякаш режете хартия.

9. Обезкостете пилето

Ако искате да сготвите печено пиле, но да е разтворено, а не пълнено, можете да го направите много лесно като го разрежете с ножиците.

10. Оформяне на месни хапки

Ако сте решили да пържите месни хапки, оформянето им с ножици е много лесно. Можете да си изрежете парченца с форма и големина, каквито вие желаете.

Коментирай