За дома

Изненадващи здравословни ползи от домакинството

Дами, хващайте метлите!

04.05.2015г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чистенето на дома е мразено от много домакини. Но и много признават, че тази дейност ги успокоява, въпреки физическото натоварване.

На повечето жени не им се чисти и подрежда дома, особено след дълъг работен ден. А уикендите пък са време за почивка... И така никога не идва удобното време за домашните задължения.

Дами, време е да преосмислите отношението си към чистенето на дома, защото то носи много ползи за здравето. Вижте какви са те!

Предотвратява инфекциите

Когато почиствате дома си, използвате дезинфекциращи препарати, които държат микробите, бактериите и гъбичките далеч от семейството ви. Чрез дезинфекцията на тоалетната чиния, банята, кухнята и най-употребяваните повърхности в дома, вие предпазвате себе си, децата и близките си от инфекции.

Горите калории

Почистването на дома е вид тренировка за вас. Можете да изгорите до 200 калории на час при интензивно почистване на дома. Косенето на тревата, метенето, поливането, прането и гладенето също влизат в графата домакински задължения.

Понижава нивата на стрес

Процесът на чистенето действа като успокоително. Натрупаната негативна енергия се изразходва чрез физическата активност като по този начин нивата на стреса и тревожността в организма се намаляват.

Според едно проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, двадесет минути домакинска дейност намалява нивата на стреса с около 20%, което си е стабилна цифра.

Помага за овладяването на гнева

Здравословно е да излеете гнева си, но вместо да го правите върху партньора си, го пренасочете към почистването на дома.

Тази дейност е много добър начин да се освободите от лошата енергия, натрупана като под налягане в кожата ви.

Свързани статии

Подобрява концентрацията

Ако домът ви е разхвърлян, мръсен и постоянно живеете в безпорядък, това неминуемо се отразява върху концентрацията. Купища дрехи, бъркотия в гардероба, мръсни съдове в мивката – всичко това пречи на съсредоточаването и извършването на ежедневните дейности без напрежение.

Поддържа алергиите под контрол

Дом, който се почиства често и качествено, съдържа много по-малко рискови патогени и алергени, които влияят върху здравословното състояние. Алергиите се причиняват от бактерии, които причиняват дразнения на различни места по тялото. Запрашаването на дома е едно от най-големите алергенни обстоятелства в едно жилище.

Коментирай