За дома

Хитри употреби на яйцата в домакинството

Как ни помагат яйцата у дома и в градината?

20.05.2015г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStockphotos

Снимка: iStockphotos

Яйцата са основен хранителен компонент, присъстващ във всяко домакинство. Те обаче са помощници и в дома, не само в кухнята. Яйцата са съставени предимно от протеини, хранителни са, но имат и антибактериални свойства, както и други качества, заради които си заслужава да ги използваме в домакинството.

Ето как можете да използвате яйцата по алтернативен начин в дома си:

Почистване на кожа

Гъстата и лепкава консистенция на белтъка може да помогне да се отървете от мръсотията, натрупана върху кожените ви мебели или дрехи. След прилагане на яйчен белтък и леко търкане кожата ще бъде блестяща и чиста с нов защитен слой.

Подобряване на компоста

Ако сте запалени градинари и приготвяте сами компост за своите насаждения, яйцата ще са ви от голяма полза.

Хранителните вещества в яйцата подхранват почвата. Получените обогатени смеси са много подходящи както за градински, така и за стайни растения. Съдържанието на калций в компоста ще направи почвата по-подхранена. По този начин растенията стават по-здрави и стабилни.

Почистване на сребро и мед

За да почистите сребърните или медните си предмети, използвайте варени яйца. Сварете до твърдо яйцата за около 10 минути. Обелете черупките им, натрошете ги и ги сложете в найлоново пликче. Смачкайте варените яйцата и също ги сложете в пликчето.

Прибавете в пликчето металните си предмети и затворете плътно. Важно е да го направите, докато яйцата са топли.

Нека престоят един час в това състояние. След това мръсотията и окисляването много лесно ще паднат от бижутата и предметите ви.

Яйца вместо лепенка

Ако сте се порязали или наранили, но нямате лепенка под ръка, а трябва да спрете кръвта, ципата на яйцата върши същата работа.

Залепете ципата на сварено яйце върху раната. Тя не само ще спре кръвта, но има и противовъзпалителни свойства. Така оздравителният процес е по-бърз.

Свързани статии

Украшения

От яйцата стават прекрасни украшения за дома, които не е необходимо да ползвате или приготвяте само по Великден.

Отблъскват вредителите

Натрошете черупки от яйца или ги разпръснете из градината. Натрошените черупки могат да навредят на меките коремчета на влечугите (охлюви, червеи, плужеци). Това ги кара да избягват трасета, които могат да ги наранят.

Поливане на растения

След варене на яйцата не изхвърляйте водата. Запазете я, защото тя е прекрасен начин да подхраните саксийните си растения. След като изстине водата, полейте цветята си с нея. Течността е изпълнена с много хранителни вещества, които ще провокират растежа на вашите цветя.

Коментирай