За дома

Грешки при почистването на банята

Допускате ли ги и вие?

02.07.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почистването на банята е досадно. В това няма спор. Но то може и да бъде погрешно! Много домакини допускат грешки в похватите си за чистене.

Ние ще разкрием едни от най-често срещаните грешки в чистенето на банята, което ще ви помогне да престанете да ги допускате. Така ще предпазите семейството си от бактерии и инфекции.

Търкате плочките на стайна температура

Затоплянето само с 10 градуса повече на повърхностите в банята като плочки, вана, мивка, смесители, засилва ефективността на алкалните почистващи препарати.

Когато търкате просто на стайна температура, наслояванията и мръсотията в голяма степен остават. За да ги премахнете хабите много повече енергия в търкане, а и големи количества препарат.

Напълнете ваната и мивката с възможно най-горещата вода. Оставете за няколко минути повърхностите да се затоплят. След това премахнете водата и почистете.

Търкате гумените завеси за баня

Не губете време и усилия в търкане на завесите с парцал и препарат. Така почистването никога не е напълно ефикасно.

Вместо това свалете завесата, смесете я с няколко мръсни хавлиени кърпи в пералнята, накиснете за един час, след това пуснете програма за кратко пране – ако пералнята ви има програма за 10-15 минути – най-добре.

Използвате хартиени кърпи

Струва ви се най-хигиенично и удобно да търкате повърхностите с хартиени кърпи, които след това да изхвърляте?

Запознайте се с микрофибърната кърпа! Тя е съставена от ултрафини синтетични влакна, изтъкани специално, за да създават статично електричество, което привлича прахта и мръсотията.

Така много лесно ще се справите с мръсотиите, в някои случаи дори без да използвате препарат.

Не почиствате четките си за зъби

Снимка: iStock

Едно скорошно проучване от Университета в Манчестър установява, че средно една четка за зъби съдържа 10 млн. различни бактерии, включително ешерихия коли.

Изплаквайте четката добре след всяка употреба и от време на време я потапяйте в чаша с оцет за 30 минути. Така ще премахнете наслоените микроби.

Не забравяйте да сменяте четката си на всеки 3 месеца.

Свързани статии

Забравяте прахосмукачката

Мислите, че прахосмукачката е само за килимите? Помислете пак!

Преди да почистите вашите плочки на пода в банята с каквото и да е, премахнете подвижните и по-едри боклуци с прахосмукачката. Чак след това измийте с разтвор за почистване на плочки.

Това ще ви спести време в дългосрочен план, както и търкането.

Не почиствате четката си за коса

Подобно на четките за зъби и гъбите за миене на тяло, четката за коса също е среда за развитие на бактерии. Ако държите четката си в банята трябва да знаете, че почистването й е от съществено значение.

За целта смесете 1 чаша вода с 1 чаена лъжичка шампоан и 1 чаена лъжичка сода за хляб. Разбъркайте и поставете четката в този разтвор. Ако е необходимо можете да използвате стара четка за зъби, за да почистите повърхността на четката за коса.

Коментирай