За дома

10 съвета за правилно обзавеждане на дома

Мястото, където си почивате, трябва да е идеално подредено

15.07.2015г. / 15 41ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Подредбата на дома е от голямо значение. Тя трябва не само да внася уют в жилището, но да е естетически издържана.

Много хора гледат преди всичко да им е удобно. Това не е маловажно, но и добрият вкус е от значение. Подредбата, цветовете и формата на мебелите оказва влияние върху емоционалното състояние на членовете на семейството.

Затова трябва да последваме няколко препоръки за подредбата на дома, които ще допринесат за пълната хармония в него.

1. Цветовете и математиката

Изберете един цвят за около 60% от помещението, вторият цвят трябва да заема 30% от него, а третият – най-яркият – останалите 10%.

2. Идеалното място за седене в антрето или фоайето


Стол или табуретка + огледало + масичка или рафт = на прекрасен кът за посядане при нужда, при обуване, при посрещане на гости.

3. Поиграйте си с формите


Ако по-голямата част от мебелите ви имат ъглови геометрични форми, например в хола, това прави обстановката малко по-тромава от необходимото. Затова добавете противоположни форми като аксесоар – обли табуретки, кръгли малки масички за кафе или вестници, кръгли огледала.

4. Идеалната масичка за кафе

Най-добрата големина за масата за кафе в гостната трябва да заема 2/3 от големината на дивана и да е няколко сантиметра по-ниска от седалките на дивана и фотьойлите.

5. Разширете оптически пространството

Вместо да закачате завесите непосредствено над дограмата на прозорците, качете ги по-нависоко – между тавана и дограмата. Така ще създадете усещане за повече въздух в помещението, а и оптически ще извисите пространството в помещението.

6. Игра с огледала и светлина

Монтирайте огледало на противоположната на прозореца стена. Така не само ще създадете оптическо усещане за пространство, но и ще внесете повече естествена светлина в дома.

Древните египтяни са го правели, нека вземем положителен пример от тях.

7. Килимът

Килимът никога не трябва да е поставен точно на средата на помещението. Нека единият му край да е леко подпъхнат под крака на холната маса. Добре е също да е поставен малко по диагонал. Иначе е прекалено скучно и консервативно, нали?

8. Възглавниците и уютът

Сложете акцент върху дивана в гостната. Това става най-добре чрез възглавниците като аксесоар.

В двата края на дивана поставете две по-големи възглавници в принт по избор. След това добавете още две, но с по-малък размер и с изчистен десен или нюанс, който си партнира добре с този на по-големите възглавници.

Накрая добавете още една най-малка възглавничка със по-закачлив десен, например леещо се райе с меки тонове или палитра от промазани пастелни цветове.

Разбира се, в зависимост от интериора можете да изберете само един вид възглавници или най-много два. Важно е да се постави акцент, а не задължително да се претрупва с твърде много цветове и форми.

9. Никога няма да сбъркате при комбинирането на цветове, ако изберете по-едри аксесоари с фини нюанси и по-малки с допълващи ги ярки разцветки.

10. Мислете в тройки


Тройката е устойчиво, успокояващо число. Аксесоарите, организирани в нечетни числа винаги изглеждат по-добре, а и допринасят за подсъзнателния релакс.

Снимки: iStock

Коментирай