За дома

Лупина – нежен средиземноморски пламък

Как да отглеждаме лупината?

21.07.2015г. / 14 03ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Лупината е много красиво, наподобяващо пламъче във въздуха растение. То е от семейство Бобови. Семената му представляват бобчета, които лесно се размножават.

Смята се, че родината на лупината е Египет. Среща се и в цялото Средиземноморие. Листата на лупината са светло зелени, на моменти сивеещи. Цветовете наподобяват форма на изправена свещ. Те са изключително разнообразни – лупината цъфти в розово, бяло, синьо, червено, жълто, лилаво, както и в смесени цветове.

Лупината не е подходяща за отглеждане в саксия. Тя вирее само в градина. Достига височина около метър.

Местоположение


Засадете лупината на огряно от слънцето място. Съвсем леката и пропусклива сянка също е допустима.

Свързани статии

Светлина

Лупината предпочита пряко огряно от слънцето място или полусянка. Растението е много издръжливо, така че не е нужно да се притеснявате, че пряката светлина ще го пресуши.

Поливане

Поливането може да е през ден. Лупината не обича прекалената влага. Все пак, пресушаването на почвата не е препоръчително.

Температура

Лупината е непретенциозно растение. Може да издържи на екстремно ниски температури и резки застудявания. Жегите не са поносими за това растение, защото предизвикват завяхване на цветовете. Умерените температури са най-подходящи.

Почва и наторяване

Градинските почви са подходящи за лупината, предвид непретенциозността й. Хубаво е да са по-песъчливи. Торене не е необходимо.

Размножаване

Размножаването става през пролетта чрез семена. Засейте семената през ранната пролет. Те имат нужда от около 3 месеца, за да достигнат до пълно развитие.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай