За дома

4 трика за почистване на килими

Без петна

25.08.2015г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Въпреки  че се стараем домът ни винаги да е изрядно чист, понякога се случва да разлеем напитки, децата или домашните любимци да оставят неприятни петна по килимите. Скъпите препарати за почистване могат да помогнат, но ние споделяме 4 трика, които пестят пари и време.

Бира

Петната от кафе или чай върху килима, може да почистите с лекота, ако върху тях сипете малко количество бира. След това разтрийте леко материята и забършете с кърпана поена с вода.  Ако е необходимо повторете няколко пъти.

Оцет

Оцетът е един от най-добрите за премахване на нежеланите петна.  Ако на килима ви има петна от плодови сокове, кафе, чай или червено вино, направете смес от равни части вода и ябълков оцет. Натъркайте петната и след това минете с кърпа напоена с чиста вода. 

Свързани статии

Пяна за бърснене

Ако върху килима ви има мазни петна или петна от сокове, поставете върху тях пяна за бръснете и разтъркайте леко. След това изчакайте няколко минути и забършете с чиста влажна кърпа.

Кубчета лед

Никой не харесва дъвки върху килимите. За да ги премахнете с лекота трябва да ги "замразите" с помощта на кубчета лед. Задръжте леда за няколко минути, докато дъвките се втвърдят и след това с помощта на нож, внимателно ги премахнете.

Коментирай
Свободно време