За дома

Нови алтернативни употреби на оцета

Не сте предполагали, че можете да използвате оцета за това!

31.08.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Оцетът е прекрасен овкусител на нашите ястия и салати. Но той е много повече! Оцетът е много мощен естествен консервант. Той премахва бактерии, които пречат на храните да се развалят. 

Той е и добър дезодорант, защото киселините в него премахват лошите миризми и неутрализират гниещите съединения, включително тези в разлагащото се месо. 

За какво можем да използваме оцета?

Вместо лимонов сок

Използвайте оцет вместо лимонов сок за дресинга на вашите салати. По-пестеливо е – вместо 1 супена лъжица лимонов сок можете да използвате ½ лъжичка оцет.

Премахване на петна от кафе или чай по дъното на чашите

Порцелановите чаши много често се боядисват от наситени напитки като кафето или чаят. Дори стъклените чаши страдат от някои сортове червени вина. 

За да премахнете зацапването, изсипете 2 супени лъжици оцет на дъното на чашата. Оставете го да подейства 20-тина минути. След това измийте по стандартния начин с препарат. 

Срещу мазна коса

Оцетът е прекрасен обезмаслител. Той ще помогне на косата ви да се омазнява по-рядко, защото коригира нивата на pH в кожата. Оставете оцетът да подейства няколко минути, след това измийте с шампоан. 

За почистване на чайника или кафемашината

Оцетът помага за премахване на наслагвания по съдовете, в които се приготвят наситените откъм цветове напитки. 

За да почистите смесете вода и оцет. Изсипете ги в чайника и оставете да кипне. Оставете да подействат и след това избършете с микрофибърна кърпа. Ако почиствате кафемашината – напълнете я с тази смес, стартирайте я и пуснете цялата смес да изтече през дозатора. 

След това изплакнете обилно с един пълен цикъл чиста вода.

Почистване на съдомиялната

Веднъж месечно трябва да правите това, за да премахнете натрупаните бактерии в миялната за съдове. Освен това оцетът помага и за разтваряне на сапунените отлагания, които съсипват частите на машината.

Пуснете 500 мл оцет да се завърти в един пълен цикъл на миялната заедно с водата. Изплакнете добре след това.

Премахване на петна от сол по обувките

През зимата това е най-ужасният проблем за вашите обувки и ботуши – отлагането на сол по кожата. Тя разяжда обувките и съкращава живота им. 

Просто потопете памучна кърпа в оцет и избършете петната. Оставете да изсъхне и почистете с чиста вода.

Свързани статии

Вместо омекотител

Ако използвате оцет вместо омекотител ще спестите доста пари. Оцетът има свойството да омекотява вълнените дрехи, така че пуловерите ви ще са ви благодарни!

Капнете няколко лъжички оцет по време на изплакващия цикъл на пералната. Той ще направи вълнените ви дрехи пухкави като облачета. 

За премахване на залепени етикети

Досадните етикети от цени или стикери с пояснения за стоката обикновено се премахват изключително трудно. Винаги се разпокъсват и оставят следи от хартията или лепилото. 

Оцетът обаче ги премахва много успешно. Изсипете няколко капки оцет върху мястото и изчакайте да се накисне малко за около 5 минути. След това избършете остатъка.

Коментирай