За дома

5 растения, които са токсични за домашния ви любимец

Те могат да доведат дори до смърт

25.09.2015г. / 11 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Растенията в дома винаги придават уют и красота, но когато имате домашни любимци, трябва да бъдете с повишено внимание. Над 700 растения съдържат токсични вещества, които могат да навредят на кучета или котки, ако бъдат погълнати.

Признаците на отравяне могат да бъдат леки до тежки и в някои случаи домашните любимци могат дори да умрат. Вижте кои са едни от най-опасните за домашните любимци цветя.

Лилии

Семейството на красивите цветя лилии е голямо. Голяма част от растенията, които влизат в него са токсични както за кучетата, така и за котките. Когато животното погълне дори и малка част от тях, се появяват симптоми като повръщане, сънливост, липса на апетит, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Дифенбахия

Дифенбахията също е едно красиво, но опасно за домашните любимци растение. Тя съдържа химикал, който е отровен. Един от първите признаци на отравяне включва възпаление на устата и езика. Това може да доведе до дразнене, повишено слюноотделяне, затруднено преглъщане и повръщане.

Слоново ухо

Слоновото ухо предизвиква подобна токсична реакция както при поглъщането или сдъвкването на дифенбахия. Бъдете с повишено внимание, ако в дома си имате това цвете и следете дали домашният любимец няма повишено слюноотделяне, затруднено преглъщане или повръщане.

Свързани статии

Циклама

При поглъщане, това растение може да предизвика повишено слюноотделяне, повръщане и диария. Ако кучето или котката са погълнали големи количества от грудките на цветето е възможно да се появяват неразположения като припадъци и нарушения в сърдечния ритъм.

Джудже фикус

Поглъщането или само сдъвкването на листата на растението могат да предизвикат в домашния ви любимец повръщане, депресия, нарушена координация и брадикардия (забавен сърдечен ритъм).

Коментирай