За дома

Клеродендрум – кичест и цъфтящ цяло лято

Как да отглеждаме клеродендрума?

05.10.2015г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Клеродендрумът е голямо и красиво стайно растение, което в природата се среща и като храст или увивно растение. Родината му е Западна Африка, а семейството Връбникови. Ако го отглеждате у дома на закрито трябва да имате предвид, че може да достигне височина до 2,5 метра.

Клеродендрумът цъфти в различни по форма и цвят цветове, най-често обагрени в червено. Срещат се и клеродендруми, цъфтящи в бяло, жълто, розово, лилаво. Листата на клеродендрума са овални и големи, заострени в краищата. Развиват се до около 20 см дължина.

Местоположение и светлина

В никакъв случай не трябва да поставяте клеродендрома на пряка слънчева светлина. Това е допустимо, но само за няколко часа през деня. Затова са подходящи източните или западните первази.

Най-добре е светлината да е ярка, но непряка. През зимата също трябва да се поставя на добре осветено място, за да не загуби листата си.

Температура

Подходящата температура за клеродендрума е умерената. През лятото трябва да е около 20 градуса. Минималните градуси са 10 през зимата. Прекалената жега създава предпоставка за развитие на вредители по растението.

Поливане

През активния период на растението от началото на пролетта до края на лятото поливането е обилно, но не ежедневно. Следващото поливане се прави, когато горният слой на почвата в саксията изсъхне напълно.

През зимата поливането се свежда до минимум, пише parkove.bg.

Влажност на въздуха

Клеродендрумът се нуждае от висока влажност на въздуха. Вместо да сте ангажирани непрекъснато с оросяването на растението, градинарите съветват да го поставите върху чинийка с чакъл и вода далеч от отоплителните уреди и по този начин да му създавате влажност в помещението.

Размножаване

Размножаването става чрез резници през пролетта и лятото. Резниците се взимат от стъблата на клеродендрума и се вкореняват бързо.

Почва и пресаждане

Клеродендрумът не е претенциозен към почвата. Най-добрата смес за него е 1 част листна почва, 1 част оборски тор, 1 част торф и 1 част пясък. Пресаждайте го всяка пролет.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай