За дома

Цимбидиум – най-красивата орхидея

Как да отглеждаме цимбидиума?

12.10.2015г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Цимбидиумът е сред най-красивите и най-често срещани орхидеи. От него се правят превъзходни букети за всякакви случаи.

Цимбидиумът се среща в много различни разцветки, коя от коя по-хубави. Листата му са издължени, цветовете – кичести и разнообразни по форма и големина. Срещат се цимбидиуми в лилаво, червено, розово, пурпурно, жълто, бяло и със смесена разцветка.

Местоположение и осветление

Най-добре е да поставите цимбидиума на място с непряка, но много обилна светлина през целия ден. Важно е мястото да е защитено от течение. През пролетта и лятото можете да го изнасяте навън, но при първото застудяване незабавно го приберете на по-топло.

Температура

Важно е да не допускате резки температурни промени, защото цимбидиумът се влияе изключително от това и започва да вехне.

Оптималната температура за него е между 20 и 25 градуса през лятото и около 15 през зимата. Друго важно нещо е да има осигурена температурна разлика през деня и през нощта. Разликата трябва да е около 5 градуса.

Поливане

Поливането е на по-големи интервали – през зимата се полива веднъж на всеки 10 до 14 дни, а през лятото – 2-3 пъти седмично в зависимост от това дали е прекалено топло. Цимбидиумът не обича особено водата. Важно е само да не допуснете пресъхване.

Почва и наторяване

Наторявайте с тор специално за орхидеи. В различните периоди на годината цимбидиумът се наторява в различни пропорции, по информация на udoma.com. През пролетта и лятото съотношението на торовете е 30-10-10. в края на лятото – 10-30-20. През зимата се тори на всеки две седмици според описанието на опаковката.

Пресаждане и размножаване

Пресажда се на всеки 2-3 години. Почвата трябва да е смес от едри борови кори, едър перлит и торф. Извадете растението, измийте добре кореновата система, разделете корените, вкоренете в новата смес и притиснете добре. Поставете орхидеята на добре осветено място, но без пряка светлина и силно обедно слънце.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай