За дома

Соевите свещи са по-полезни – как да си направим сами?

Пазете здравето и уюта у дома със соеви свещи

24.11.2015г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свещите са прекрасен начин да внесем уют и топлина в дома. Те обаче се правят най-често от парафин, който е токсичен поради факта, че се синтезира чрез пречистване на нефт. Съединенията в него са токсични и честата употреба на парафинови свещи у дома повишава риска от рак.

Восъкът е натуралният начин за производство на свещи. Той е много по-безопасен, въпреки че при горенето му във въздуха също се отделят вредни вещества.

Соевият восък е изключително добра алтернатива, която има многобройни ползи за здравето. Какви са те?

Соевият восък е природен

Соевите свещи са направени от соя, която е естествен и възобновяем източник. Използването на свещи от соя намалява риска от поява на рак и не отделя толкова вредни съединения във въздуха, особено в затворени пространства у дома.

По-малко въглеродни съединения

Соевите свещи освобождават по-малко въглеродни съединения от обикновените. Това си личи от значително по-малките натрупвания от сажди по съда, в който ги палите. Стените на бурканчето или свещника не почерняват така, както при употребата на парафинови свещи.

Имат по-голяма трайност

Свещи от соев восък и парафин с еднаква големина горят по различен начин. Соевите свещи изгарят за по-дълъг период от време в сравнение с парафиновите. Това се дължи на по-бавното горене на соевия восък и охлаждащите свойства на соевите зърна, на които е базиран този тип восък.

Соевият восък е биоразградим, което го прави чудесна зелена инвестиция, повишаваща отговорността към околната среда.

Можете да добавите етерични масла по избор

Соевият восък чудесно се съчетава с различни етерични масла. Много лесно можете да си направите соеви свещи у дома и да им прибавите аромат по избор. Така домът ви ще е чист и уханен за много по-дълго време, отколкото с обикновените свещи.

Свързани статии

Как да си направите соеви свещи?

Трябва ви соев восък, етерично масло по избор и фитил за свещи. Разтопете восъка на водна баня като разбърквате непрекъснато. След като восъкът се разтвори, излейте вътре етеричното масло и продължете да бъркате.

В бурканче или стъклена чаша с дебели стени поставете фитила. Препоръчително е да го залепите, за да стои в центъра на свещта. Излейте разтопения соев восък като внимавате да не потопите фитила. Оставете свещта да изстине напълно в хладно помещение.

Снимка: iStock

Коментирай