За дома

Как да не задържаме хранителни остатъци – хитри трикове

Полезни умни решения за хладилника на всяка домакиня

29.01.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В хладилника ни винаги има по нещо останало от вечеря. Неизядените продукти често са непримамливи за членовете на семейството, което след време води до разваляне и изхвърляне.

Никой не иска да пръска излишни средства за храна, която изхвърля. Освен това по света има толкова хора, които гладуват. Истинско кощунство е да го правим!

Затова трябва да измислим хитри трикове, които да ни помогнат да не позволяваме хранителни остатъци да изостават без да бъдат изядени. Ние ще ви помогнем!

Направете си кутия, в която да слагате продуктите с приоритет

На най-видимото място в хладилника сложете кутия с надпис „Изяж първо мен!“ Това е хитър начин да привлечете вниманието на членовете на семейството към продуктите, които спешно трябва да бъдат изядени, за да не бъдат изхвърлени.

Надписвайте кутиите за съхранение

Слагайте изостаналите продукти в кутии с плътно затварящ се капак. На тях залепвайте бележки със съдържанието, както и информация кое е наложително да бъде изядено първо, кое второ и т. н. По този начин ще улесните близките ви, а и себе си.

Избирайте подходящи кутии

Важно е кутиите да са специални. Ако изберете пластмасовите, трябва да внимавате, освен да имат плътен капак, да са направени от специална пластмаса, подходяща за хладилник.

Най-добре е да се обърнете към стъклените контейнери и купи с капак. Те гарантирано задържат най-малко микроорганизми и са най-малко вредни за здравето.

Отделете специално място в хладилника

Направете място в хладилника за нещата, които остават за дояждане. Така всеки член на семейството ще знае къде първо да обърне поглед, отваряйки хладилника.

Освен това ще ви е по-лесно да предпазите пресните си продукти от изостаналите остатъци.

Замразявайте

Ако ви е останало нещо, което не може да се изяде веднага – замразете го! Използвайте специални торбички за замразяване, на които да надпишете подробности за съдържанието.

Свързани статии

Замразявайте продуктите предварително оразмерени

Това е най-лесният начин да размразите точно толкова, колкото ви трябва. Ужасно досадно е да трябва да размразите цяла опаковка, а за готвенето да ви трябва само една супена лъжица, например.

Правете менюто предварително

За да си спестите нерви и средства, правете си предварително обмислено меню за няколко дни напред или поне за следващия ден.

В него включвайте остатъците, с които разполагате. Можете да ги трансформирате в някаква друга гозба или да ги претоплите – изборът е ваш. Важното е те да не се задържат прекалено в хладилника.

Снимки: iStock

Коментирай