За дома

Абелия - жива ограда за градината

Как да отглеждаме абелията?

04.02.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Абелията е много нежно и красиво растение от семейството на бръшляна. Тя се отглежда доста лесно и не е особено претенциозна към условията, в които е поставена. 


Абелията има много разновидности. Среща се и като храст, който расте на височина до 6 метра, а също така и като стайно растение. Има издължени тъмни листа. Храстовидните форми са много подходящи за жив плет, тъй като листата и клоните им образуват гъсти мрежи.

Абелията цъфти в лилаво, розово, бяло. Цветовете й са изключително ароматни. 


Местоположение и светлина

Абелията предпочита ярка светлина на пряко огряно от слънцето място. Шарената или по-гъстата сянка също са добър вариант, особено през летните горещини. 


Почва

Абелията няма никакви предпочитания към почвата. Развива се чудесно в обикновена градинска пръст. Може да се наторява през месец, но не е задължително. 


Поливане

През лятото абелията се полива по-обилно, а през зимата – оскъдно, но не се допуска пресушаване на почвата.

Температура

Най-подходящата температура за абелията е умерената. Затова се развива толкова добре у нас. През лятото е добре градусите да не надвишават 25-27, а през зимата минималните стойности трябва да са около 10, но абелията издържа и на студове, особено ако е засадена в градината.

Размножаване

Абелията се размножава най-добре чрез семена. Те се посяват в рехава пръст на неголяма дълбочина. Поливат се редовно, докато покълнат. След това младите растения се пресаждат в постоянна саксия. 

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай