За дома

4 решения, които елиминират неприятната миризма в дома

Ароматизирайте дрехите си с лавандулова вода

16.02.2016г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Част от уюта на дома е приятната миризма в него. Понякога въпреки че използваме ароматизатори за помещенията, шкафовете, гардеробите, не можем да постигнем желаната свежест. Неприятната миризма сякаш трайно се е настанила в дома ни и не можем да намерим решение. Решение винаги има, а ние споделяме няколко съвета, които гарантирано ще освежат дома ви.

Ароматизирайте дрехите си

Проблем: Дрехи с мирис на мухъл. При висока влажност в помещенията, в които съхнат дрехите или от гардероба, в който се съхраняват, вълнените и памучни материи често поемат неприятната миризма на застояло и мухъл.

Решението: Решението на този проблем е съвсем просто. В шише с пулверизатор сипете малко количество водка. Напръскайте дрехите си и ги изнесете на балкона, за да изсъхнат. Водката не оставя миризма, но убива неприятните бактерии, причинители на неприятния мирис.

Друго ароматно решение е лавандуловата вода. Отново в шише с пулверизатор, смесете етерично масло от лавандула с вода. Напръскайте дрехите 10-15 минути преди да ги изперете в пералнята. Към лавандулата може да добавите и ароматите на евкалипт и ванилия.

Обезмирисяване на фризера

Проблем: Миризма на лед и още нещо.

Решение: Размразете фризера и го почистете с памучен тампон напоен в чист ванилов екстракт. Хладилникът отново може да почистите с ванилия или с комбинация от оцет и вода 50 на 50.

Обезмирисяване на пластмасовите кутии

Проблем: Миризма на храни съхранявани в тях. След няколко пъти употреба, пластмасовите кутии за съхраняване на храна, често поемат миризмите на храните и миришат лошо. Това ги прави неизползваеми.

Решение: Накиснете кутиите в топла вода и сода за хляб за една нощ. На сутринта ги изплакнете с чиста вода.

Свързани статии

Неприятна миризма от килимите

Проблем: Тежка и неприятна миризма от килима. Килимите могат да събират неприятни миризми, особено там, където домашните любимци обичат да си подремват.

Решение: Поръсете обилно килима със сода за хляб. След няколко часа го почистете с помощта на прахосмукачка.

Снимка: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
@ ( преди 8 години )
Абе коя е тази проста кляфка, дето се изказва навсякъде, пишейки на маймуница. Българка ли е, или бежанка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар