За дома

Растения, подпомагащи растежа на други растения

Съвети за градинари: Растителни комбинации, които си помагат взаимно

19.03.2016г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите градинари вероятно знаят, че засаждането и отглеждането на различни растения никак не е лесна задача. Грижите, които се полагат, са големи. Всяко растение има нужда от специфично внимание и различни техники на отглеждане, за да порасне здраво, красиво или плодородно.

Ако сте решили да подновите градинарските си занимания тази пролет, вероятно ще се зарадвате да разберете, че растенията ви могат да растат по-добре в компанията на други растения!

Вижте кои растения виреят най-добре в близост до други!

Засадете морковите и зелето близо до копъра

Копърът обърква мушиците вредители, които снасят яйцата си в корените на морковите и между листата на зелето. Затова ако тези растения виреят в близост едни до други определено ще са си от полза.

Насадете босилек до доматите

Според градинари професионалисти, а и според народните предания, доматите и босилекът си помагат взаимно като насърчават растежа си.

Насадете див лук до розите

Тази прекрасна и вкусна подправка отблъсква насекомите и предпазва розите от различни заболявания.

Посадете мента в близост до зелето и доматите

Повечето сортове мента пропъждат молците, листните въшки, бълхите и бръмбарите.

Съчетайте ригана с броколите и бобовите култури

Засаден близо до броколите и бобовите култури, риганът подобрява техните ароматни и вкусови качества. Освен това прогонва и насекомите вредители.

Пазете градинския чай далече от краставиците

Градинският чай пречи и забавя растежа на краставиците. Той обаче е полезен в близост до зеле, розмарин и моркови, защото ги предпазва от вредители и охлюви.

Снимки: istock

Коментирай