За дома

Асклепиас – обожава всичко по много!

Как да отглеждаме асклепиаса?

10.04.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Асклепиасът не е толкова често срещано растение у нас, но затова пък е изключително красиво и ефектно. Неговите ярки цветове, обагрени в червено, оранжево и жълто, внасят приповдигнато настроение в дома и го правят по-слънчев.

Листата на асклепиаса са наситенозелени и заострени. Имат продълговата форма, подобна на тези на лилиума. Височината на асклепиаса не надвишава 1 метър, което го прави много подходящ за отглеждане у дома.

Местоположение и светлина

Асклепиасът обожава пряката слънчева светлина. Поставете го на възможно най-огрения перваз в жилището. Той се нуждае от обилна пряка светлина през по-голямата част от деня. При достатъчна осветеност асклепиасът цъфти обилно, с ярки цветове, а растежът му през активния сезон е по-буен.

Температура

През зимата е препоръчително асклепиасът да се държи на по-хладно място с температури между 10 и 12 градуса. През лятото спокойно може да се изнесе на балкона или в градината. Понася високи температури без проблеми.

Поливане

Асклепиасът обича всичко по много. Необходими са му както много светлина, така и обилно поливане. През лятото поливането е ежедневно и в големи количества. Ще познаете дали има нужда от повече поливане, ако листата му започнат да увисват и повяхват.

В горещините се препоръчва и пръскане на листата с пулверизатор за повишаване на влажността.

Почва

Задължително е почвата да бъде добре дренирана, предвид нуждата от обилно поливане. В нея не трябва да се задържа вода, за да не загние кореновата система на асклепиаса.

Подходяща е глинестата почва, обогатена с голямо количество хумус.

Наторявайте на всеки две седмици в активния период през пролетта и лятото. През зимата наторяване не се налага.

Размножаване

Най-удачно и лесно е размножаването чрез разделяне. Прави се през пролетта като е важно да се внимава температурата на въздуха вече да е надвишила 20 градуса.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай
Свободно време