За дома

Какво още можем да измием в миялната?

Миялната машина мие не само съдове и прибори!

19.04.2016г. / 15 31ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Миялната машина е предназначена преди всичко за измиване на съдове. Но това не означава, че в нея можете да слагате само това! В миялната могат да се измият неподозирано много и различни предмети от бита и ежедневието, които събират много бактерии и биха могли да са опасни за здравето.

Пластмасови играчки

Играчките на децата събират много мръсотия и микроби, защото в повечето време се търкалят по земята. Децата ги пипат с мръсни ръце, мокрят ги, а след това може да ги сложат и в устата си. Ето защо е важно да са добре почистени. Това може да стане със специалния препарат на миялната машина и при висока температура.

Четки за коса

Четките за коса също са източник на много нечистотии. При многократна употреба рискът от пренасяне на болестотворни микроорганизми върху кожата на главата се увеличава. Затова можете да ги пуснете в миялната на най-високата температура и със силен препарат.

Рафтовете на хладилника

Рафтовете на хладилника или така наречените скари са трудни за почистване в мивката, защото са големи и широки. Те обаче могат да се пъхнат идеално в миялната машина, затова не се чудете, а ги измийте в следващия цикъл на миялната. По рафтовете на хладилника се отлагат много мръсотии и бактерии вследствие на хранителните остатъци и процеси на гниене, които правят хладилника и неговите рафтове свърталище на бактерии.

Поставки за химикалки

Можете да измиете дори тях в миялната машина, стига да има нужда от това. Поставете ги в кошничките за прибори и пуснете с цикъл гореща вода и дезинфекциращ препарат.

Превключвателите на печката

Превключвателите (врътките) на печката се замърсяват доста силно и понякога е много трудно да се изчистят ръчно. Затова можете да го направите в миялната машина на висока температура. Няма да се налага да търкате силно с ръце и гъба. Мръсотията и наслагванията ще паднат много по-лесно.

Прибори за баня

Пособията, които ползваме в банята се замърсяват лесно и са среда за развитие на бактерии поради повишената влажност в банята. Пускайте ги периодично в миялната, за да не допускате натрупването на бактерии, потенциално вредни за здравето ви.

Свързани статии

Пинсети, нокторезачки и пили

Пинсетите и пилите, които много жени използват за разкрасяване също имат нужда от почистване. Това може да стане много лесно като ги поставите в кошничката за прибори на миялната машина. Всички пособия за грим и козметични процедури имат нужда от периодично основно почистване. Именно затова миялната машина е подходяща – гореща вода и препарат за почистване са идеалната комбинация.

Ножици

Ножиците и самобръсначките също имат нужда от дезинфекция и периодично измиване. Тъй като това е трудно да се случи при ръчно измиване, пуснете ги в миялната машина. Там ще бъдат добре измити със силна гореща струя.

снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Яяяя ( преди 1 година )
Всичко което издържа на температура и вода и се събира свободно в миялната машина може да се мие. Често даже по-качествено от ръчното. Аз мия от мързел и някой не особенно подходящи вещи като нож с дървена дръжка. Дръжката светва, но малко се е изметнала и разхлабила. При ремонт и профилактика на битова техника също-разглобени фритюрник, хлебопекарна, (без тефлонови детайли). А имам и една втора употреба машина наточена за ремонтите на колата и другата техника в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
дедо мраз ( преди 7 години )
Аз пък си един път разглобих и си измих клавиатурата )Ако и вие решите да направите така, е важно да я снимате ПРЕДИ да разглобите всичките копчета :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар