За дома

Ардизия – украсява дома с декоративните си плодове

Как да я отглеждаме?

03.05.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Ардизията е прекрасно растение, което може да се отглежда и като стайно, и като градинско. Ражда дребни плодове, в повечето случаи червени, черни или лилави. Те са много трайни и могат да изкарат почти цяла година.

Цъфтежът на ардизията също е много красив. Родината ѝ е Китай. Среща се в Япония и на Малайския полуостров. Съществуват близо 500 вида ардизии. Повечето достигат почти метър височина.

Местоположение и светлина

Важно е мястото, на което ще отглеждате ардизията да е много добре осветено. Тя обича пряката слънчева светлина. Не се страхувайте да я изложите на директно греене – нищо няма да ѝ стане.

Температура

Ардизията обича умерените температури. През лятото не е добре да надвишават 22 градуса, а през зимата да не падат под 10. Резките температурни амплитуди могат да помрачат не само цъфтежа ѝ, но и цялостното развитие на растението.

Поливане

Поливането трябва да е умерено. Добре е в топлите месеци периодично да се пулверизират листата, за да се увеличи влажността на въздуха. През зимата намалете поливането до пестеливо.

Свързани статии

Почва

Подходящата почва за ардизията трябва да е смес от пясък и добре угнил оборски тор. Сместа задължително трябва да е добре дренирана и пропусклива, за да не се задържа никаква влага.

Размножаване

Бързо и лесно размножаването на ардизията става чрез разделяне на издънки. Прави се през пролетта при по-топли температури от порядъка на 15-18 градуса.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай