За дома

15 страхотни употреби на старите чорапи

С какво могат да са ни полезни?

22.05.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чорапите служат основно за обуване на краката. Но те имат десетки други приложения, които с радост ще споделим с вас! Вижте за какво още можете да използвате старите си чорапи!

1. Използвайте чорапите, за да скриете в тях своите бижута. Така хем ще ги предпазите от крадци, хем от нараняване и окисляване.

2. Когато садите нещо в градината или плевите лехите си, завържете стари чорапи около коленете си, за да омекотите неудобното стоене, а и за да предпазите дрехите си от замърсяване.

3. Чорап може да се използва и като калъф за очила, ако сте забравили оригиналния такъв в чантата си.

4. Отрежете пръстите на чорапа, за да си направите удобен маншон, в който да скриете сноповете кабели в дома си.

5. Нарязаните на ивици стари чорапи са идеално средство за връзване на растения в градината.

6. Когато правите ремонт и боядисвате в дома си можете да предпазите обувките, с които сте обути като нахлузите отгоре им стари чорапи.

7. Когато подновявате подовата си настилка не искате мебелите да я издраскат от самото начало, нали? Затова изрежете малки калъфчета от стари чорапи, които да прикрепите към крачетата на столовете и масите. Залепете ги елегантно с лепило.

8. Можете да поставите стари чорапи около рамката на спалнята, за да премахнете досадното скърцане.

Снимка: iStock

9. Старите чорапи служат перфектно като калъфи за мокри чадъри, които незабавно трябва да приберете някъде.

10. Предотвратете замръзването на чистачките на колата като ги облечете в дълги чорапи.

11. При травми и синини използвайте чорапите, за да сложите в тях кубчета лед. По-лесно се понася дразненето от студа, отколкото ако ги сложите в найлонова торба.

12. Направете си накитници, ако страдате от болки в китките. Изрежете стари чорапи, подсилете ги с широк ластик от вътрешната страна. Ще имате чисто нови накитници без да харчите пари.

13. Накъдрете косата си с помощта на изрязани ленти от чорапи. Навийте косата с помощта на лентите и спете с тях. Удобно е и не пречи на съня, както ако спите с ролки.

14. Използвайте стари чорапи вместо ръкавица, когато полирате обувките си. По-лесно е, отколкото полирането с друга кърпа, гъба или четка, защото с пръстите си достигате всяко ъгълче на обувката.

15. Можете да направите от старите си чорапи ароматизатор за обувки. Просто напълнете чифт чорапи със сода за хляб или прясно смляно кафе. Поставете ги в обувките си за през нощта и на сутринта няма да има помен от лошата миризма.

Коментирай