За дома

Повърхности, които да почистите с лимон

Къде можем да пропуснем препарата и да ползваме лимон в чистенето?

27.05.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С химически препарати на практика можем да изчистим целия дом. Но пораженията върху здравето, кожата и склонността към алергии остават с високи рискови стойности. Една чудесна алтернатива на химическите препарати за почистване е лимонът. Ето какво можете да почистите с негова помощ.

Микровълновата

Поставете половин чаша вода с две супени лъжици прясно изцеден лимонов сок в нея. Пуснете я за няколко минути и след това забършете с мека влажна кърпа. Лесно и бързо почистване с голям ефект, но без вредно действие!

Замърсено с лепкави храни ренде

Лимоновият сок помага за лесното отлепяне на полепналите по рендето храни, които сте настъргали с негова помощ. Меките кашкавали, сирена, колбаси, зеленчуци оставят плътна следа по рендето, която се отстранява трудно.

Не и с помощта на лимон! Разтрийте добре рендето с половин пресен лимон. Той ще неутрализира мазнините, тъй като съдържа завидно количество киселина. След това ще ви е по-лесно да измиете рендето с гъба и препарат.

За полиране на месингови и медни повърхности

Месинговите и медните повърхности могат да се полират перфектно с помощта на лимон. Необходимо ви е парче лимон, с което да разтриете замърсената или окислена метална повърхност. След това изплакнете и забършете с мека кърпа.

За дезинфекция на обеци

Обеците задържат множество бактерии, събиращи се в дупките на ушите. За да не ги разпространявате е добре да ги почиствате от време на време. Лимоновата киселина е много подходяща, тъй като неутрализира микроорганизмите.

Отново просто разтрийте с парче лимон кукичките на обеците си, за да ги почистите в основи.

За ароматизиране на хладилника

Лимонът има свойството да поглъща неприятните миризми като едновременно с това оставя свеж лимонов дъх в хладилника. Поставете няколко парчета прясно нарязан лимон в чинийка вътре в хладилника. Сменяйте ги през няколко дни с нови.


Свързани статии

За премахване на петна и миризми от дъските за рязане и тави

Дъските за рязане много лесно се замърсяват. В цепнатините им се набиват остатъци от рязаните продукти, натрупват се миризми и мазни остатъци, които се премахват трудно. Втрийте силно парче лимон в повърхността на дъската за рязане, за да въздействате на полепналите остатъци.

След това измийте с топла вода и препарат. Замърсяванията ще паднат много лесно.

Снимки: iStock

Коментирай