За дома

Не смесвайте тези препарати и продукти!

Комбинациите имат вредни последици или са просто безпредметни

22.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чистим често правим странни комбинации в стремежа си да почистим по-добре дома си.

Някои комбинации от почистващи и натурални продукти обаче са опасни, други са вредни, а трети са напълно безполезни и няма причина да бъдат смесвани.

Кои препарати и продукти не трябва да смесвате при почистването на дома?

Два различни вида препарат за отпушване на канали

Някои хора смятат, че като редуват или смесват различни препарати за отпушване на канали ще имат по-добър успех в постигането на целта.

Истината е, че различни видове препарати от този вид не трябва да се смесват, защото в тях се съдържат различни химически вещества. Не можете да сте сигурни, че няма да предизвикате отровна реакция, мини взрив или просто да не постигнете нищо поради неутрализиране на различните съставки.

Сода за хляб и оцет

В много статии из интернет хора съветват да се смесват сода и оцет за натурално и ефективно почистване на дома. Оказва се, че в тази смес няма нищо полезно.

Ако помислите малко, ще се убедите, че подобна смес няма никакъв ефект по простата причина, че двата продукта се неутрализират помежду си. Крайният резултат е повече вода и по-малко натриев ацетат.

Водороден прекис и оцет

Вероятно сте чували, че водородният прекис в комбинация с оцет почиства разни повърхности в дома. Според някои специалисти този метод е безопасен, стига да се редуват двата продукта един след друг, след това да се изплаква добре.

Някои хора обаче правят грешката да смесят кислородна вода и оцет в един съд, което предизвиква токсични киселини и по-точно пероцетна киселина, която е отровна. Може да раздразни кожата, очите и да затрудни дишането.

Най-добре е изобщо да не се обръщате към тази комбинация. Има по-безопасни начини за почистване на дома.

Свързани статии

Белина и оцет

Никога не смесвайте тези два продукта. Комбинацията между тях образува газа хлор, който дори в малки количества е задушлив и може да предизвика спазъм на дихателните пътища, кашлица, парене и раздразнение.

Белина и спирт

Никога не смесвайте белина със спирт, защото при тази комбинация се отделя хлороформ, който е изключително вреден и токсичен за здравето.

Коментирай
Здраве и красота