За дома

Как да премахнем миризмата от дървените лъжици?

Съвети за правилно съхранение

27.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дървените лъжици са едни от най-използваните прибори в кухнята. Всяка домакиня има поне една такава лъжица, с която разбърква гозбите си в съдове с незалепващо покритие.

Дървените лъжици са много удобни и за разбъркване на супи и яхнии, за запържване на продукти, изискващи непрекъснато бъркане при готвене.

Лошото е, че дървените лъжици попиват огромна част от миризмите след готвене. Недоброто им почистване след употреба създава среда за развитие на микроорганизми, които допълнително провокират лоши миризми и повишават риска от инфекции.

Как да почистите правилно дървените лъжици и да неутрализирате лошата миризма?

Сода за хляб

Содата за хляб може да се използва директно чрез разтриване в дървената лъжица. А може и да се използва под формата на воден разтвор, в който лъжиците да бъдат потопени, докато миризмата им се неутрализира.

Содата за хляб има способността да абсорбира лошите миризми и да убива бактериите.

Снимка: iStock

Олио и висока температура

Миризмите и бактериите от дървените лъжици се отстраняват като след измиване лъжицата се намазва или напръсква с олио, а след това се поставя в силно загрята фурна за няколко минути.

След това отново измийте лъжицата подобаващо и оставете да изсъхне напълно. Важно е по дървените лъжици да не се задържа влага, която е основа за развитие на микроби.

Свързани статии

След готвене мийте веднага

Една често срещана грешка е дървените лъжици да се оставят в яденето след като то изстине или да се оставят да изсъхнат заедно с мръсотията от храната. Миризмите и бактериите се набиват дълбоко в дървото и отстраняването им е по-трудно.

Вместо това просто мийте веднага дървените лъжици с топла вода и препарат. Така няма да се стига до лоши миризми на застояло и разложено.

Не ги слагайте в миялната

Дървените лъжици могат да издържат много дълги години на употреба, стига да ги съхранявате правилно. Ако ги миете в миялната бързо ще съсипете дървото им.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време