За дома

Иглика – любимото балконско цвете

Как да отглеждаме игликата?

09.07.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Игликата е едно от най-обичаните балконски цветя заради разнообразието си и изключителната цветна пъстрота. Съществуват много сортове в различни разцветки – игликите цъфтят в розово, жълто, оранжево, синьо, лилаво, червено. Срещат се повече от 500 вида, така че имате голям избор.

Цветовете на игликата са красиви и буйни и образуват приятни букетчета над листата. Игликата цъфти от февруари до май. Засажда се възможно най-рано напролет – в ранния февруари.

Местоположение и светлина

Игликата се нуждае от много светлина. Поставя се на обилно огряно място, за предпочитане южни, източни или западни первази.

Температура

Предпочита умерената температура, но понася и топлината. През зимата градусите трябва да са в рамките на 5-10 по Целзий, а през лятото до 28, максимум 30 градуса.

Поливане

Поливането през топлите месеци е редовно и обилно. През зимата поливането се намалява, но не трябва да е оскъдно.

Игликата обича влажния въздух, така че е добре от време на време да пулверизирате листата ѝ. Можете да я поставите и върху подложка с вода, така че да поема изпаренията.

Почва

Предвид обилното поливане, почвата за игликата трябва да е дренирана и пропусклива. Добре е да е аерирана и богата. Градинските смеси за цъфтящи балконски цветя са много подходящи. Торфените смеси също са добър вариант. Смесете ги с една част пясък за дренаж и една част градинска пръст.

Наторяване

Подхранването на игликите се прави с повишено внимание, защото са чувствителни към някои соли, както и към липсата на такива. Подходящи са торовете, съдържащи желязо.

Свързани статии

Пресаждане и размножаване

Пресаждането става чрез разделяне на туфите в нови саксии. Прави се веднага след като цветето прецъфти.

Размножаването става чрез семена, които се посяват в ранна пролет. Полагат се върху добре навлажнен пласт торф и се покриват с градинска пръст. Поставете саксията първо на хладно място (може и хладилник) за около 20 дни, а след това я извадете на топло и светло място. Това активира семената.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай