За дома

Най-добрите цветове за баня

Внимателно избирайте багрите, защото те създават усещане

16.07.2016г. / 09 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Хикови

Снимка: Хикови

Лятото е сезона не само на ваканциите, но и на ремонтите. Ако ви предстои лятно освежаване на банята, в следващите редове ви предлагаме няколко полезни съвета и предложения за интериорни решения от „Хикови“.

Първото и най-важно нещо на което обикновено се спира човек е изборът на цвят. Какво трябва да знаете за него?

По-светлите и неутрални тонове като бежово, бяло и най-светлите нюанси на зелено, жълто и оранжево биха били изключително подходящи не само за по-големи помещения, но и за малки, тъй като оптично го правят по-просторно.

За тези от вас, които са дръзки и обичат да експериментират, са подходящи по-наситените багри. Трябва да знаете, че ярките цветове смаляват оптично помещението. Ако имате малка баня е препоръчително да използвате ярките цветове в комбинация с по-светли, като преобладаващият цвят трябва да бъде светлият, а тъмният да е само като акцент.

В случай, че банята ви е достатъчно голяма, с големи прозорци и естествена светлина, можете да си позволите да използвате по-тъмни цветове.

Вероятно сте чували за символиката на цветовете и това как те влияят на нашите настроение и нагласа. Ето защо, преди да изберете вашия цвят за баня е добре да знаете следните няколко неща.

Червеният цвят предизвиква усещане за интимност и комфорт. Той придава индивидуален стил на банята. При прекомерна употреба на червено в помещението, то може да ви накара да се усещате твърде напрегнати, изнервени.

Този цвят не е типичен за баня и рядко ще го срещнем в интериора като основен. Използва се за подчертаване и акцентиране върху определени елементи.

И все пак, ако сте решили да изберете червеното като основен цвят в банята, е препоръчително да го неутрализирате с някой по-светъл нюанс. В интериора на банята той се съчетава чудесно с бяло и черно.

За жълтия цвят се твърди, че стимулира мозъка да работи по-добре. Жълтото създава пространство, чистота и светлина. То символизира слънчевата светлина и е източник на жизнена сила. В сериите за баня този цвят обикновено се комбинира с по-бледожълто или бяло.

Банята в жълто е свежо и нестандартно решение за всеки дом. Разбира се винаги може да омекотите неговия ефект, избирайки за основни цветове други, а жълтият да е само като акцент.

Оранжевият цвят стимулира креативността, дава положителна нагласа и създава атмосфера на топлота и уют. Добре се комбинира с бяло или с различен нюанс на оранжево, както и със зелено и/ или черно. Но тази комбинация налага много внимателен избор на допълнителните елементи.

Зеленият цвят символизира природата, действа успокояващо и релаксиращо. Неговото присъствие в дома носи свежест, спокойствие. Красотата на този цвят се крие в голямото му разнообразие от тонове.

Ето защо зеленото е много подходящо за почти всеки стил в банята – съвременен, минималистичен, винтидж или провинциален. Нюанси като резеда и лайм дори внасят малко неонов блясък в банята.

Синият цвят е свързан с цвета на небето и водата. Предразполага към спокойствие, хармония и одухотвореност, потапя ни в атмосфера, освободена от напрежение и конфликти. Ако сте решили да обзаведете банята си в син цвят, препоръчваме ви да го използвате по-скоро като акцент и да го комбинирате с бяло.

Розовият цвят носи радост, зарежда с енергия, сякаш излъчва благоухание. Розовото е романтичен цвят, който придава топлина в банята. Добре се комбинира с неутрални цветове. Светлото пастелено розово прекрасно се слива с меките керамични линии и дървените аксесоари, като създава неповторим и изтънчен интериор.

Лилавите багри са кралските багри. Те създават настроение, действат успокояващо и имат романтично излъчване. Лилавото често е избор на творческите натури, на тези, които са страстни, любвеобилни и авантюристи по душа.

Една от класическите комбинации за стени е бяло и лилаво. Красиви дизайнерски предложения също са плочките, изобразяващи цветя – люляк, лале, гербер и орхидея.

Кафявият цвят създава усещане за спокойствие и внася уют и комфорт в помещението. В интериора на банята най-успешно се комбинира с бежово и кремаво.

Черният цвят за плочки, в съчетание с бяло, подсказва за стил и елегантност. Този цвят рядко доминира в банята, често е допълнителен и подчертава различните елементи от интериора, като му придава класическа елегантност. Най-често срещаната комбинация е черно с бяло.

Добавяйки малко по-ярки цветове винаги може да се постигне и повече авангардност. Черното трябва да се използва внимателно, особено в малки помещения, тъй като оптически ги смалява.

Белият цвят е изключително гъвкав за декорация. Но не забравяйте, че изцяло бялата баня може да предизвика усещане за студенина.

Ако белият цвят е основен в банята ви, трябва много да внимавате за нюансите, тъй като те могат да бъдат много различни – от студено синьо до кремаво, а дори и жълтеникаво, а комбинацията на студен и топъл бял цвят може да създаде неприятно впечатление на случайност и хаотичност.

Независимо кои цветови комбинации ще изберете за вашата баня, доверете се на професионалистите от „Хикови“.

Коментирай