За дома

Кала – бялата феерия

Как да отглеждаме калата?

14.07.2016г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Калата или зантедехията, както е ботаническото ѝ наименование, е изключително грациозно и елегантно цвете. Тя цъфти предимно в бяло, но се среща в кремави, жълти, лилави, розови тонове.

Цъфтежът на калата преминава за около 2 седмици. Цветовете са изключително раними, затова е важно да се внимава при подреждането им в букети или при преместването им. Красотата и изяществото на калата я правят неизменна част от булчинските букети, тъй като тя е символ на чистота и нежност.

Местоположение и светлина

Калата изисква непрекъснато пряко осветяване, затова е добре да я поставите на пряко огряно от слънцето място. Подходящи са източните, западните и най-вече южните первази и места в градината.

Поливане

В активния период се полива редовно и умерено. След като растението прецъфти, поливането се редуцира, но е задължително да се избягва пресушаването на почвата. В горещите летни дни листата се пулверизират през няколко дни, но се внимава цветовете да не бъдат опръскани.

Почва

Почвата за калата е добре да е тежка и добре обогатена. Важно е също да е добре дренирана, за да не задържа вода.

Наторяване

Тъй като калата предпочита добре подхранените почви е препоръчително да добавяте подхранващи торове периодично. Преди да цъфне са подходящи торовете, богати на азот, а след цъфтежа се преминава на фосфорни и калиеви смеси.


Температура

Температурата за калата трябва да е умерена. През зимата растението не трябва да премръзва, затова ако е посадено в градината, трябва да се покрие със слама или лека пръст.

Пресаждане и размножаване

Калата се засажда в ранна пролет, но не по-късно от края на март месец. Пресаждането е задължително всяка пролет. Почвата, в която се пресажда калата трябва да е добре обогатена и подхранена. Пресаждането е и моментът, в който се разделят клубените, които се разсаждат в отделни, достатъчно широки саксии.

Важно е саксиите да са широки, защото в противен случай калата може да не цъфне.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай