За дома

Алтернативно, но ефикасно почистване на дома

Как да почистим натурално?

28.07.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на дома е неизбежно. То е необходимо зло, което всяка домакиня поема като своя съдба. За някои обаче чистенето е приятно, стига да не е вредно за здравето. За съжаление повечето почистващи препарати съдържат вредни за здравето химикали.

Ето защо ще ви предложим някои алтернативни методи за почистване, които не са вредни за здравето и са предимно с натурални продукти.

За полиране на сребро

Сребърните накити и прибори са красиви, но лесно се окисляват и почерняват. Това може лесно да се оправи с помощта на царевично нишесте. Със сода също е познат и стар метод, но царевичното нишесте може да се окаже още по-добър вариант.

Просто разтрийте среброто с влажна кърпа с добре полепнало по нея нишесте. Чернилката ще падне много лесно.

За почистване на мед и месинг

Медните и месингови повърхности се почистват идеално с оцет. Той полира и едновременно премахва наслагванията и замърсяванията.

За почистване на мрамор

Ако имате мраморни плочи или плотове у дома знаете колко упорити са замърсяванията по тях. Те обаче лесно се премахват с лимонов сок и сол. Няма да ви се налага да търкате до отмаляване на ръцете. Тази смес ще разтвори наслагванията бързо и лесно.

За почистване на микровълновата

Микровълновата фурна е удобство, което обаче лесно се цапа. Пръски от храни полепват по цялата вътрешна повърхност на микровълновата. След като засъхнат става много трудно да бъдат отстранени. Често от упорито търкане с препарати пада бялото покритие на микровълновата.

Ето защо има лесен трик с лимонов сок, който работи много добре. Просто изстискайте една чаша лимонов сок. Поставете я в микровълновата за няколко минути, не повече от 3, след това изключете и забършете.

Лимоновите изпарения ще разтворят залепналите остатъци от храна. Това ще ги направи много лесни за избърсване с мокра памучна кърпа.

За премахване на петна от килими

Много е лесно – използвайте газирана вода. Тя успешно разтваря замърсяванията върху килимите, което ги прави по-лесни за премахване след това с мокра кърпа или парцал.

За полиране на дървени повърхности

Зехтинът е най-подходящ за полиране на дървени плотове и мебели. Втрийте с напоена със зехтин памучна кърпа цялата дървена повърхност. Ще се убедите как ще се освежи, почисти и блесне.

За почистване на загорели котлони

Солта е чудесна при такъв проблем. Загорелите котлони искат много търкане, но не и ако ги почистите със сол докато са топли.

Изсипете върху тях голямо количество сол, което да покрие по-голямата площ на котлоните. Напръскайте с малко вода. След това с мокра гъба разтрийте зацапаните места. Загорялото ще падне доста лесно.

Снимки: iStock

Коментирай