За дома

Как да изгладим дрехите без ютия?

Ефективни методи

30.07.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Измачканите дрехи са ужасен проблем, особено ако бързате рано сутрин. Последното, за което имате време е да гладите преди работа. Пък и не всяка материя е подходяща за гладене, защото горещата ютия може да развали любимата ви дреха.

Има няколко алтернативни начина, чрез които можете да изгладите дрехите си без ютия. Кои са те?

Със сешоар

Сешоарът може да ви помогне в ситуации, в които бързате и имате нужда от спешно гладене. Просто напръскайте леко дрехата с чиста вода и след това я издухайте добре със сешоара. Използвайте най-горещата струя като не я доближавате непосредствено до тъканта на дрехата.

Влажна кърпа

Разстелете измачканата дреха върху масата. Върху нея поставете влажна (но в никакъв случай мокра) хавлиена кърпа. Тя ще притисне с тежестта си намачканата дреха като едновременно с това влагата ще отпусне образувалите се гънки.

Използвайте влагата под душа

Това е хитър начин да вършите две неща едновременно. Просто окачете на закачалката в банята измачканата дреха. Докато се къпете парата от душа ще свърши цялата работа.

Снимка: iStock

Напръскайте с оцет

Единственото неприятно в този метод на изглаждане на дрехите е, че рискувате да понамирисвате на оцет. Затова след като напръскате с една част оцет, разтворена в три части вода, изнесете дрехата на балкона и я закачете на закачалка. Така ще се проветри и ще остане изгладена.

Навлажнете с кана за чай или чайник

Можете да използвате парата на чайника или каната за затопляне на вода. Просто поставете измачканата дреха над съответния съд, за да може парата да свърши всичко останало.

Преса за коса

Пресата за коса си е един вид ютия. Така че можете да „изгладите“ с нея гънките по дрехата си. Просто внимавайте да не дърпате прекалено силно, за да не нараните материята. Иначе методът е доста ефективен.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
12345 ( преди 7 години )
Пълни глупости! Ако тръгна да извършвам някое от горе-описаните неща, по-добре да се изгладя с ютията. Определено ще стане по-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати