За дома

Натурални методи за прогонване на бълхите от дома

Както и от домашните любимци

10.08.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Домашните бълхи са истинска напаст. Освен че могат да се настанят из целия ви дом, могат да предизвикат и кожни проблеми, алергии, раздразнения, а дори по-сериозни инфекции.

За да се отървете от тях можете да използвате някои много ефикасни натурални методи, които няма да засегнат здравето на вас и семейството ви.

Препарат за съдове

Вземете няколко малки стъклени поставки за свещи и ги напълнете с препарат за съдове. Разпръснете ги в различните ъгли на помещенията вкъщи. Тяхната миризма и химическите вещества в тях ще привлекат бълхите. Влизайки в капана, те ще се удавят в препарата, тъй като той ще полепне здраво по тях.

Сол

Поръсете фино смляна сол по всички килими и текстилни повърхности в дома, включително матраците и дюшеците в това число и дивана в хола. Оставете солта да подейства за 48 часа. След това прахосмукайте старателно. Заедно със солта ще съберете и мъртвите бълхи.

Етерично масло от розмарин

Силната миризма на розмарина отблъсква бълхите и ги прогонва от дома. Ако имате домашен любимец, капнете няколко капки етерично масло около врата му. То ще изгони противните гадинки.

За третиране на домашните повърхности можете да си направите разтвор от етерични масла от розмарин, мента, копър и пелин на равни части, смесени с една чаша вода. Напълнете всичко това в бутилка с пулверизатор и напръскайте там, където смятате, че има бълхи.

Разтворът отблъсква бълхите, но не ги убива.

Лимонова трева

Силната и специфична миризма на лимоновата трева в комбинация с пресен розмарин също е идеален начин за прогонване на ужасните бълхи. Нарежете на дълги ивици лимоновата трева и пресния розмарин. Сложете ги в подходящи съдове, които да поставите на възлови места в дома.

Див портокал

Дивият портокал или наричан още конска ябълка, е особен тропически плод, който също има прогонваща бълхите миризма. Нарежете го на половини и го поставете в различни ъгли на помещенията. Той ще отблъсне не само бълхите, но и други пълзящи и летящи насекоми.

Спрей с оцет

В бутилка с пулверизатор смесете 1 литър вода с една чаша ябълков оцет (или около 250 мл). Към тях прибавете 3 капки етерично масло от лавандула или кедър. Разбъркайте добре и напръскайте местата, на които сте сигурни, че има бълхи.

Пръскайте всеки ден в продължение на една седмица като междувременно почиствате с прахосмукачка всички килими и тапицирани повърхности.

Джоджен

Приятната миризма на джоджена е силно отблъскваща за бълхите. Ето защо ако имате проблем с тези гадини е добре да разпръснете пресен или сушен джоджен на възлови места в дома и градината. Неговата силна миризма ще накара досадните бълхи да избягат. Торбички с джоджен могат да се закачат и на нашийниците на домашните ви любимци със същата цел.

Снимки: iStock

Коментирай