За дома

Как да подготвите градината за зимата?

Съвети за запазване на насажденията през зимата

12.09.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите градинари обожават своите насаждения. За съжаление през есента идва времето, в което градината вече не е така зелена, каквато е била в топлото време. Наближава моментът, в който всичко трябва да се приведе в подходящ вид за презимуване.

Какво трябва да имате предвид, за да запазите градината си до следващата пролет?

Осведомете се за времето

За един градинар е много важно да се осведоми за времето, прогнозирано за цялата зима. Така ще е по-лесно да се подготвите максимално добре предварително. Следете температурите и атмосферното налягане ежедневно. Поставете термометри и барометри в градината.

За атмосферното налягане можете да се ръководите и по птиците – когато летят ниско, значи налягането е ниско. Когато летят високо е обратното – атмосферното налягане е високо. Това има значение за преживяемостта на вашите насаждения и плодородието им на следващата година.

Пазете насажденията си от силно течение

Зимата се характеризира със силни ветрове и виелици. Те за миг могат да унищожат насажденията ви. Многогодишните растения трябва да преживяват тези трудни условия, но и вие трябва да им помагате.

За целта направете заслони около по-крехките растения, за да ги запазите от силни течения. Подходящи са брезентовите платнища, плътните найлони, от които се правят оранжериите или стари чаршафи. Ще са ви нужни и летви, от които да сковете нещо като параван.

Заслоните са нужни най-вече на млади дръвчета, храсти, лози и растения с крехки стъбла.

Не забравяйте за правилото изток-запад

Когато създавате градината си е важно да не забравяте, че за повечето растения слънчевата светлина през по-голямата част от деня е от голямо значение. Ето защо засаждайте растенията по линията на изложение изток-запад, за да сте сигурни, че дори през зимата, когато светлината през деня е оскъдна, няма да ощетите насажденията си.

Предотвратете непрекъснатото замразяване и размразяване

За да не увредите растенията си от постоянно замразяване и размразяване при температурни колебания през зимата, насипете стабилен пласт мулч в градината. Той ще помогне за регулирането на топлообмена, защото действа като изолатор.

Защитете и най-малките растения

Младите насаждения имат нужда от индивидуални специални предпазни щитове. За целта ги оградете с малки персонални оранжерийки. Те ще ги предпазят от ветрове, сурови зимни условия и премръзване.

Използвайте картонени кутии, найлонови пликове, изрезки от стари туби за вода, които вършат чудесна работа за покриване на растения с дъното нагоре. Това ще предпази насажденията ви и от слани.

Не посипвайте сол

Не правете грешката да посипвате сол из градината, за да предотвратите заледяването и измръзването на растенията. Ще им направите лоша услуга. Някои дори може да загинат заради солта, която ще пропие почвата заедно със снега.

Вместо това насипете пясък, чакъл, дървени стърготини, дървесна пепел или естествен тор. Това ще предотврати замразяването на почвата.

Снимки: iStock

Коментирай