За дома

Хигиена в кухнята – кое е основното?

Всичко, за което една домакиня трябва да внимава е чистотата в кухнята

13.09.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неправилната хигиена в кухнята ни може да ни разболее. Това показват редица изследвания, установяващи, че повече от 90% от инфекциите, възникнали в дома са предизвикани от неправилна поддръжка на чистотата вкъщи, особено в кухнята.

Замърсяването у дома може да е кръстосано – хем от продуктите, хем от мръсни ръце, хем от препарати, с които са обработвани продуктите, хем от допира на различни храни върху една и съща повърхност в кухнята. Ето така рискът от заразяване с някаква инфекция нараства многократно.

Как да упражняваме правилната хигиена у дома?

Сменяйте редовно кърпите

Кухненските кърпи са по-мръсни дори от тези за баня. Ето защо е от огромно значение да ги сменяте възможно най-често – през ден-два. Така ще предпазите семейството си от бактерии и опасни микроорганизми.

Дезинфекцирайте редовно

Повърхностите, до които се допират опасни продукти като суровото месо, трябва да бъдат стриктно и редовно дезинфекцирани. Това се отнася най-вече за плотовете и дъските за рязане.

Мийте ръцете след като докосвате продукти

Тук отново най-опасно е пипането на сурово месо. След като го обработите с ръце, веднага ги измийте преди да докоснете другите продукти. Така ще предотвратите пренасянето на опасни бактерии от месото към продуктите и повърхностите в кухнята.

Режете месото и зеленчуците отделно

Важно е да не подготвяте продуктите върху една и съща дъска. Режете месото и зеленчуците отделно, за да не пренесете бактерии от единия продукт към другия, особено ако зеленчуците ще се консумират сурови!

Не мийте сурово месо в мивката

Миенето на месото под течащата вода предизвиква разпръскване на бактерии по цялата зона около мивката. Вместо това го мийте в съд, който после да почистите старателно при висока температура и с препарат.

Съхранявайте продуктите разделно

Съхранението в хладилника също крие рискове, ако не се изпълнява правилно. Месото, рибата, месните продукти трябва да са напълно отделно от пресните продукти, плодовете и зеленчуците.

Не оставяйте готвена храна повече от 2 часа извън хладилник

Много домакини правят грешката да оставят гозбите си да изстинат извън хладилника за през нощта. Това снижава значително хигиената им и създава условия за навлизане на бактерии.

Винаги оставяйте дъските за рязане да изсъхнат добре

Ако ползвате дървени дъски за рязане е важно да ги оставяте да изсъхнат напълно преди следваща употреба. Това предотвратява натрупването на бактерии. Ако им създавате влажна среда за развитие, те ще нападнат домакинството ви.

Дръжте коша за боклук далеч от кухненските шкафове

Още една честа грешка, която се наблюдава в много кухни е да се държи кош за боклук в близост до плотове, шкафове или направо отгоре до мивката.

Ако досега не сте се замислили защо това е опасно за здравето, направете го. Обясненията са излишни.

Снимки: iStock

Коментирай