За дома

Как да съкратите времето за чистене наполовина?

Домът заблестява за по-кратко време – как да стане това

07.11.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чистенето на дома е неприятно за повечето домакини. Липсата на методика за чистене прави този процес по-дълъг и протяжен. За да не се тормозите всеки път, когато трябва да чистите дома си, вижте как можете да съкратите този досаден процес.

Направете си система

За да не чистите хаотично и само да помествате разни предмети от едно място на друго, а и за да не забравяте да почистите на определени места, изградете си система. Съставете списък с местата, които последователно трябва да минете с прахосмукачката, след това с парцала и така нататък. Спазвайте тази система при всяко чистене и всичко ще се случва бързо и методично.

Спазвайте посоките за чистене

По-практично би било да чистите първо пода, след това всичко останало. Най-напред пускайте прахосмукачка. С чистенето на пода ще се вдигне прах, който след това ще премахнете от мебелите. Ако първо чистите праха, а след това пода, той отново ще полепне по мебелите и усилията ви ще отидат напразно.

Чистете също така от ляво надясно, например. Така от погледа ви няма да убегне нито една подробност. Ако предпочитате, разбира се, можете да чистите и от дясно наляво. Важното е да се спазва посоката.

Уплътнявайте прозорците, докато ги чистите

Когато чистите прозорците винаги се стичат мръсни струйки вода, попиващи бързо в основата им. Така мръсотията ви създава допълнителни главоболия, защото след това трябва да чистите не само первазите на прозорците, но и между улеите на дограмата.

Спестете си този неприятен момент като поставите попиващи кърпи или салфетки в основата на прозореца. Така ще спестите време от допълнително чистене, причинено от мръсната стичаща се вода.

Винаги бъдете подготвени с подходящите пособия

Дръжте пособията за чистене и препаратите подредени на специално място – шкаф, кофа, килер – няма значение. Важното е да са систематизирани, така че във всеки момент да са ви подръка. Така пестите време.

Бъдете проактивни

Най-доброто, което можете да направите за дома си, е да вземете превантивни мерки, преди да е станало късно за даден проблем. Сменете душа, тръбите, уплътнете дограмата, запасете се с препарати против мухъл и плесен, например. Така ще си спестите време и главоболия, защото ще сте направили всичко възможно да предотвратите евентуални проблеми, изискващи време и средства за решаването им.

Използвайте и алтернативни методи за чистене

Лимоновата киселина е такова средство, което ще ви помогне да накарате дома си да заблести в много отношения. Лимонът премахва ръжда, мазни петна, замърсени кухненски повърхности, нечистотии в банята и много други.

Прахосмукайте на бразди

За да става прахосмукането по-бързо и ефективно, правете го сякаш косите тревата в градината. Минавайте с прахосмукачката на бразди, а не хаотично. Така ще минете през цялата повърхност и всичко ще свърши по-бързо.

Снимки: iStock

Коментирай