За дома

Пеперомия – винаги интересна със зелената си окраска

Как да отглеждаме пеперомията?

08.12.2016г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пеперомията е интересно вечнозелено растение, произхождащо от тропическите райони на Латинска Америка и Азия. Нейните листа са много атрактивни. Обикновено са набраздени и имат сърцевидна форма, но се срещат видове и с месести, мъхести, наситенозелени или сивкави листа.

Съществуват повече от хиляда вида пеперомии, но повечето не надвишават 50 см височина. Срещат се пълзящи пеперомии, такива с изправено стебло или подобни на миниатюрни храсти.

Цъфтежът на пеперомията не е толкова атрактивен като окраската на листата. Представен е от много малки цветчета, понякога дори едва забележими. Пеперомията цъфти от пролетта до есента.

Любопитен факт е, че всички видове пеперомии убиват болестотворните бактерии във въздуха и помещението, в това число стафилококи, стрептококи.

Местоположение и светлина

Пеперомията предпочита добре осветени помещения, но защитени от пряката слънчева светлина. Може да вирее добре и на полусянка.

Поливане

Не се преполива. Важно е да се внимава с количеството и качеството на водата. Поливайте умерено през пролетта и лятото, и по-оскъдно през зимата. Водата трябва да е престояла и освободена от хлора.

Пеперомията обича високата влажност. Някои видове дори се отглеждат в малки оранжерии. През лятото се опръскват задължително с престояла вода за повишаване на общата влажност около растението.

Почва

Пеперомията не е претенциозна към почвата. Важно е да не задържа влага, да е богата на въздух и хранителни вещества. Наторява се само през пролетта с минерални смеси за зелени растения. През зимата не е необходимо.

Температура

Подходящата температура за пеперомията е умерената. През лятото са ѝ достатъчни 20 градуса, а през зимата не трябва да падат под 12. Пеперомията не обича прекалените температурни амплитуди.

Размножаване

Размножаването може да се прави през пролетта или есента. Подходящ начин е чрез взимане на резници от листа или връхни клонки. Поставят се във вода или влажен пясък до образуването на коренови мустачета. След това се засаждат в малки саксии с рехава почва, примесена с малко пясък.

Другият вариант за размножаване на пеперомията е чрез разделяне на коренищата на младата издънка от майчиното растение.

Пресаждане

Пресаждането не е задължително, освен ако саксията не е вече прекалено отесняла. Прави се напролет. Важно е да се подреди ред камъчета на дъното на саксията, за да се осигури добър дренаж с цел избягване на задържането на вода.

Снимки: iStock; wikimedia commons

Коментирай