За дома

Скъпоструващи грешки, които правим при пазаруване

Как да спестим пари

17.01.2017г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато пазаруваме трябва да мислим като мениджъри на ресторанти. Пресмятането на нужните продукти, тяхната годност и трайност – всичко това има значение, когато купуваме храна. Трябва да имаме предвид и собствените си намерения, защото ако няма да ползваме дадения продукт с кратък срок на годност скоро, най-вероятно ще го изхвърлим.

Така се получава излишно харчене на пари и в крайна сметка хранене по ресторанти, защото пак нищо не е останало в хладилника, а сте гладни. Да не говорим колко цинично поведение е това от гледна точка на милиони хора по света, които гладуват.

Кои са най-честите и скъпоструващи грешки, които правим още в супермаркета?

Пазарувате в грешния ден

Не се подигравайте на хората, които гледат брошурите за намаления – това е ценен навик, който спестява пари. Ако предвидите скорошното намаляване на цената на продуктите които търсите, имате големи шансове да спестите солидна сума при пазаруване.

Пазарувате без списък

Не само бабите си правят списъци. Това е полезно, защото така не само няма да забравите нещо, но и няма да купите нещо излишно, което после да се чудите как да използвате, сготвите или консумирате.

Пазарувате без план

Планирайте покупките си в зависимост от това какво възнамерявате да готвите през цялата седмица. Направете си писмен или мислен план какво точно ще приготвяте през отделните дни, за да избегнете ненужно купуване на продукти, които в крайна сметка ще се развалят, защото няма да бъдат употребени.

Правите импулсивни покупки

Всички жени го правят, но за да спестите пари, наистина трябва да се придържате към същината на списъка си и да помислите добре дали наистина този продукт ви трябва точно сега или може да почака. И дали изобщо ви трябва!

Не търсите изгодни сделки

Някои магазини предлагат промоции при закупуване на определени продукти. Например, ако купите от определен вид сирене ще получите продукт в добавка. Ако продуктът в добавка така или иначе ви трябва е добре да помислите дали да не вземете и сиренето. Така пестите пари.

Свързани статии

Пазарувате за рецепта

Това от една страна е добре, защото имате списък. Но лошото е, че често някои от продуктите от рецептите след това залежават по простата причина, че не се продават малки количества, от които имате нужда. Така остават забравени продукти по шкафовете и в хладилника без да са ви нужни след това.

Купувате първите изложени продукти в магазина

Запомнете добре – първите изложени продукти са или най-скъпите, или най-залежалата стока! Никога не се хвърляйте най-напред на първото изложено. Мислете добре и обиколете целия магазин, преди да решите.

Забравяте да дадете на касиерката картата си за намаление

Доста често касиерките забравят да попитат за карта за намаление, а много магазини вече предлагат такива отстъпки за лоялни клиенти. Не забравяйте да я подадете – тя ще ви спести още пари!

Снимки: iStock

Коментирай