За дома

Как да съхраним снимките си през годините?

Хартиените снимки се увреждат лесно с времето

12.06.2019г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Да пазим снимките си в албуми е популярен семеен ритуал, който ще остане задълго в сърцето на хората.

Дигиталните снимки изместиха до голяма степен ползването на хартиен носител за нашите спомени, но пък няма нищо по-романтично от това да разгърнеш покрития с прах стар албум и да видиш дядо си като тийнейджър гамен или пък баба си като красива млада дама.

Да видиш бебешките си снимки и да слушаш изпълнените с обич разкази и спомени на родителите си по снимките – истински безценно! Да си представяш какво ли би било само ако можеше да зърнеш тези отминали времена на живо...

Хартиените снимки, за съжаление, се пазят много трудно, а времето сериозно ги уврежда. Как най-добре да ги съхраним и да продължим живота им?

Охлаждайте снимките

Дръжте снимките си на възможно най-хладните, тъмни и сухи места в дома. Неслучайно подобни условия се спазват и в музеите, така снимките се запазват с години.

За жалост никой не разполага със специална апаратура в дома си, подобна на тази в музеите. Ето защо е достатъчно просто да изберете място, което да е достатъчно студено, да няма досег с пряка слънчева светлина и в никакъв случай да не задържа влага, а да е проветриво.

Абсолютно неподходящи са таванът, гаражът, мазето, балконът, но са често срещан погрешен избор от страна на хората.

Избирайте албумите си разумно

Не всеки албум е подходящ за съхранение на снимките. Някои материали, от които са направени иначе красивите албуми, могат да съсипят спомените ви. Различни лепила, пластмасови облицовки, найлонови фолиа, хартиени орнаменти могат да се окажат вредни за снимките.

Така се наблюдават избледнявания, потъмнявания, промяна на цветовете или допълнителни оцветявания.

Свързани статии

Вместо да изберете дизайнерски, скъп и много нестандартен албум за снимки, консултирайте се със специалист във фотосалона, който да ви насочи към правилния избор.

Дайте възможност на снимките в рамка „да дишат“

Уверете се, че между снимката, стъклото и гърба на рамката има място, което да дава пространство на фотографията да „диша“. Не залепвайте снимката за рамката, особено в предната ѝ част – това ще я увреди. Важно е и каква подложка за рамката ще изберете – не трябва да е от изкуствени материали с кратък срок на годност или податливи на атмосферни условия.

Много е важно да изберете рамка със специално стъкло, снабдено с UV защита. Така ще запазите снимките от влиянието на слънчевата светлина, която е техен враг.

Снимки: pexels

Коментирай