За дома

Изненадващи употреби на солта

Премахнете петната от кафе

15.08.2017г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Солта е една от най-широко използваните и най-стари форми на подправка. Освен като овкусител и консерватор на храни, тя има редица други приложения в дома. Вижте как може да ви бъде полезна, не само когато готвите. 

Бързо охладете бялото вино. Понякога се случва гостите да ни изненадат и бялото ни вино да не е добре изстудено. Тук солта може да забърза процеса. Просто поставяме виното в съд за изстудяване на бутилки, сипваме студена вода, лед и добавяме щедро количество сол. 

Направете естествен ароматизатор за въздух. Разрежете наполовина един портокал и премахнете вътрешната му част. Сложете в получените портокалови купички морска сол и капнете по няколко капки от любимите ви етерични масла. 

Премахнете миризмата от ръцете си. Когато приготвяме блюда със силно ароматни подправки или храни, ръцете ни трудно се отмирисват. Ако например сте белили чесън, измийте ръцете си със сапун и вода, след това още докато са влажни ги разтъркайте леко с малка шепа сол. След 1-2 минути изплакнете с чиста вода. 

7 необичайни употреби на аспирина

Направете си ексфолиант. Домашен скраб за тяло или лице, бихте могли да си приготвите не само с кристална захар, а и с морска или обикновена сол. Комбинирайте малко количество сол със зехтин, кокосово масло или друго любимо, прибавете етерични масла по ваш избор и ексфолирайте нежно кожата си (скрабът винаги се нанася върху влажна кожа).

Премахнете петната от кафе. Когато мием чашите на ръка, а не в миялна машина, понякога можем да пропуснем някои места и свежите цветове на порцелана да бъдат засенчени от кофеинови петна. За да освежите вашите чаши, върху гъба за миене на чинии, сложете малко количество сол и разтъркайте. 

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

Използвайте при ухапване от комар. За да облекчите неразположенията в резултат на ухапвания, направете си паста със сол и вода. Разтъркайте леко върху засегнатото място и ако трябва оставете да действа няколко минути.  Това ще намали досадния сърбеж. 

Свързани статии

Почистете медните съдове. За да върнете блясъка им, комбинирайте сол с брашно и оцет или лимонов сок. След това поставете получената смес върху кърпа и разтъркайте повърхността. Накрая изплакнете с чиста вода. 

Пържете без пръски. Когато сте загрели добре мазнината, прибавете към нея малко количество сол, преди да поставите в тигана месото или рибата. Така ще намалите риска от неприятните горещи пръски. 

Коментирай