За дома

Как да направите дома визуално по-голям чрез интериорни врати?

Обмислете добре преди да налагате промени, тъй като интериорната врата може да има и обратния ефект

31.08.2017г. / 12 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Titan Doors

Снимка: Titan Doors

Знаете ли, че вътрешните врати, поставени на определени места в дома, могат да го направят визуално по-голям? Когато планираме промени в дома, рядко се замисляме, че интериорните врати могат да преобразят напълно облика му и да го направят много по-красив и функционален. Споделяме няколко полезни съвета от специалистите на Titan Doors.

Започнете от избора за цвят на вратите. Ненатрапчивите светли цветове, като светло дърво, бели крила или остъкление, са подходяща неутрална цветова схема, които са подходящи за повечето интериори. Освен това светлината, влизаща от прозорците, ще се отразява от вратата и ще бъде погълната от стените. За още по-добър ефект можете да боядисате стените и вътрешната врата в един и същи светъл нюанс – така ще създадете впечатление, че няма никакви прегради, което води до усещане за по-широко пространство.

Важно е да помислите и за мястото на вратата, тъй като тя има отношение към визуалното уголемяване на стаята. Добър избор е вътрешната врата да води в друга стая, а не директно в антрето. Например вратата на дневната да води към кухнята или към трапезарията. Така се създава илюзията за дълбока перспектива, която пък дава усещане за повече широчина. За да удвоите ефекта, можете да оставите тези врати отворени.

Обмислете добре преди да налагате промени, тъй като интериорната врата може да има и обратния ефект, а именно, да направи така, че пространството да изглежда по-малко. Понякога твърде много врати, които водят до коридора, създават усещане за изключително тясно и малко помещение.

В някои случаи, впечатлението е дори, че пространството е много по-малко, отколкото е то в действителност. Можете да избегнете този неприятен ефект, като премахнете колкото е възможно повече от тези врати. Друг вариант е да заложите на декоративна арка, вместо вътрешна врата.

Не бива да забравяме и за облика на едно от най-интимните места в дома, а именно спалнята. Тук изборът на интериорна врата е не по-малко важен, но и доста труден. Първо, трябва да знаете какви са размерите на стаята и въз основа на тях, да изберете ширината на вратата. След това избирате врата с атрактивен дизайн и в съответствие с интериора на спалнята ви.

Има още няколко фактора, като цената на вратата, разходите за монтажа, вида на материала и вида на вратата, докато най-накрая откриете идеалната врата, която е най-подходяща за вашата спалня.

Към основните фактори при избора на интериорна врата за спалнята, има още няколко допълнителни, които може да са ви полезни при избора на врата за спалнята. Има различни видове врати и те се различават помежду си по начина на употреба.

Разбира се първи са класическите врати с едно крило, които се отварят навън или навътре, освен това има врати тип „летящо крило“, които помагат, когато ръцете ви са заети, има такива, които се плъзгат (пързалящи врати), както и сгъваеми (тип хармоника). Повечето врати се монтират сравнително лесно, но могат да бъдат полезни при различни интериори.

Плъзгащата врата може да се монтира в по-тесни спални, които имат сравнително широка стена. По този начин вратата може изцяло да се скрие зад стената и да разшири пространството, съединявайки спалнята и съседната стая. Тези врати са изключително популярни за спалните в азиатски стил в Япония, Китай и Корея.

Този модел интериорни врати са минималистични, практични и дават добри възможности за разнообразен дизайн на модела, но ако интериорът не позволява, монтажът им става по-труден.

Дали да купите врата с каса, или само крило?

Ако скоро сте сменяли интериорната врата на спалнята си, може би касата е достатъчно здрава и няма нужда да бъде сменяна. В този случай по-изгодно ще бъде да смените само крилото. Този вариант може да изглежда по-лесен и да прави възможността за грешки по-малка, но всъщност може да се окаже, че все пак „евтиното излиза скъпо“.

Може би смяната и на касата ще доведе до някои неудобства и ще наложи малък ремонт на апартамента ви, но по този начин ще избегнете несъответствието между крилото и касата, както и разминавания между цветовете на касата и крилото. Важно е и да определите накъде ще се отваря вратата.

Според фъншуй вратата трябва да се отваря навътре, към помещението. Така според източната философия, вие показвате гостоприемство. Разбира се, вратата на спалнята ви трябва на първо място да е удобна за вас и да е съобразена с особеностите на целия интериор.

Друго решение, което ще трябва да вземете, е от коя страна да се намира дръжката на вратата – отляво или отдясно на крилото. Тези два фактора зависят както от начина, по който сте свикнали да са вратите в дома ви, така и от начина на разположение на мебелите в спалнята ви. Те трябва да са поставени така, че да има достатъчно място вратата да се отваря спокойно, без крилото да се удря в обзавеждането.

Когато избирате бъдещия си дом или преди да започнете ремонт, помислете как можете да използвате интериорните врати по подходящ начин, така че да вземете максимума от разположението на стаите и наличната светлина. Използвате вътрешните врати не само като практична преграда, но и като полезен инструмент за по-стилен интериор, които създава впечатление за повече пространство. Бърз и рентабилен начин за пълна промяна на дома ви.

снимки: Titan Doors

Коментирай