За дома

Какво в дома може да почистите за 5 минути?

Спестете време от чистене, за да го прекарате с близките си

04.09.2017г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка домакиня мечтае за повече време със семейството и по-малко минути и часове, прекарани в чистене на дома. 

Има няколко лесни начина да поддържате дома си в ред за по-малко време. Регулярното хитро почистване помага за това домакинството да е винаги чисто, а вие да имате повече свободно време за приятни занимания. 

Има някои неща в дома, които можете да почистите за 5 минути. Кои са те?

1. Сложете всичко без съдовете в съдомиялната машина.

В съдомиялната можете да сложите всичко. Е, образно казано всичко. Подходящи за почистване в съдомиялна са пластмасовите играчки, четки за коса, вази, плюшени играчки, подложки за сапун, принадлежности за баня. 

4 съвета за чистене на дома, които никога не сте чували

2. Поръсете със сода и пуснете прахосмукачката.

Можете да почистите за 5 минути както килима, така и матраците. Същото важи и за дивана. Содата ще попие мръсотията в себе си, а след това с прахосмукачката ще я оберете точно за 5 минути без особени усилия. 

3. Съберете космите с лепяща ролка.

Лепящите ролки за дрехи са чудесни за събиране на косми от всякакви повърхности. Можете да минете с тях, за да съберете трохи от масата, прах от абажура, шкафа, да почистите долната част на чантите си или да оберете падналите косми от козината на домашните любимци. 

4. Бързо обиране на козина от домашни любимци.

За 5 минути можете да съберете космите на домашните си любимци (както и вашите собствени) от всички повърхности само с помощта на гумени ръкавици. Можете да използвате както латексови (продават се по аптеките за стотинки), така и ръкавици за многократна употреба за миене на съдове. С тях успешно и за кратко време се събират падналите косми. 

Чистене според настроението

5. Почистете пода с краката си.

Обуйте найлонови калцуни, за да предпазите кожата на краката. Напръскайте стари дебели чорапи с препарат за чистене на под. Минете по плочките или паркета, влачейки краката си, за да почистите добре, докато вършите нещо друго. 

Свързани статии

6. За 5 минути можете да почистите техниката си.

С напоен със спирт тампон можете да почистите мобилния телефон или дистанционното. Тези две джаджи се ползват всеки ден и са препълнени с бактерии. 

7. Избършете чантите си.

Чантите са другото много мръсно нещо, което ползваме в ежедневието си. С помощта на антибактериални кърпички можете да почистите чантите си отвън точно за няколко минути. 

8. Почистете вентилаторите на полилея.

Ако имате от тези вентилатори на тавана вероятно знаете колко големи количества прах събират. Когато пуснете вентилатора, прахът се разпръсква из цялото жилище. Просто ужас! За да избегнете това, намокрете стари калъфки за възглавници с вода. Нахлузете ги на всяка перка. Завържете с ластик или връв, за да не паднат, и пуснете вентилатора. Така ще оберете праха лесно. 

Коментирай