За дома

10 тайни на перфектната и полезна супа

Как да приготвим супата, така че да съхраним всички полезни свойства

11.12.2017г. / 08 18ч.
Илияна Николова
10 тайни на перфектната и полезна супа

Супата е едно от най-полезните възможни ястия. Предвид факта, че се приготвя предимно от зеленчуци, супата е страхотен начин не само да се стоплите, но и да се заредите с полезни хранителни вещества и фибри.

Каква обаче е тайната на перфектната супа? Ето кои стъпки трябва да следвате, за да я приготвяте всеки път по специален начин:

1. Оставете я да къкри на бавен огън вместо да ври.

Най-голямата грешка, която хората допускат със супата е интензивното варене на висока температура. Това уврежда зеленчуците и ги кара да се разпаднат. Бавното готвене е най-доброто, което можете да направите. По този начин продуктите ще останат цели и ще запазят хранителната си стойност.

Тайните на идеалното задушено ястие

2. Залагайте на натуралния бульон вместо на купешкия.

Вярно е, че да се приготви бульон не е лесна работа. Изисква време и продукти, които след това отиват в кофата за боклук. Затова съвременните домакини използват разтворим бульон. Ако не можете и нямате време да си приготвите традиционен домашен бульон, поне обогатете купешкия. Добавете му пресен джинджифил, чесън, букет от подправки и го варете около 20 минути.

3. Използвайте цели зеленчуци.

Когато правите супа използвайте целите зеленчуци. Не изхвърляйте части от тях, които иначе бихте отстранили, ако правите салата. При варенето на супата всяка част на зеленчуците става мека и лесносмилаема. По този начин ще доставите на организма незаменими хранителни вещества.

4. Уплътнявайте супата със стар хляб, намачкани картофи или бобови.

Вместо да използвате брашно, за да уплътните супата, направете го с картофено пюре или бобови култури. Нишестето в тях придава добра плътност на супата. Дори я прави приятно кремообразна. Старият хляб пък омеква чудесно в супата, а и така няма да го изхвърлите в кофата.

5. Винаги изплаквайте консервираните зеленчуци.

Зеленчуците в полуготово или готово състояние са удобни за приготвяне на бърза супа. Те обаче трябва да се изплакват, за да се отстрани голямото количество соли, в които са били накиснати в консервата.

Лесна рецепта за домашен ябълков оцет

6. Добавяйте по малко настърган пармезан.

Той винаги прави вкуса на супата невероятен. Ако нямате пармезан, разбира се, можете да натрошите малко сирене, но ароматът и вкусът са незаменими, когато има пармезан за финал.

 

Свързани статии

 

7. Възползвайте се от течната субстанция на супата.

В супите има доста гореща течност, която можете да оползотворите като добавите в нея сушени зеленчуци.

8. Не преварявайте пастата и зърнените продукти.

Имайте предвид, че когато добавяте фиде или зърнени култури в супата си, трябва да я варите точно толкова, колкото е указано в рецептата, не повече. Тестените изделия и варивата се преваряват и смачкват, ако се прекали с продължителността на обработка.

9. Винаги добавяйте пресните подправки накрая.

Ако ги прибавите в началото те ще се смият и ще изчезнат. Вкусът им няма да се усети, а и ще изгубят хранителните си качества.

10. Опитвайте и овкусявайте.

Финалът на една супа е важна част от нейното приготвяне, от което зависят вкусовите ѝ качества. Опитвайте преди да сервирате. Изстискайте малко лимон, например, или добавете малко оцет. Киселината и щипка сол винаги правят супата по-вкусна.

Снимка: iStock

Коментирай