За дома

Макраме с мидички – чудесен летен спомен

12.08.2008г. / 10 32ч.
Вергиния Генова
Макраме с мидички – чудесен летен спомен

Макрамето може да преобрази дома ни. А когато то е морско макраме, изработено с най-различни мидички и рапанчето, то тогава създава и едно лежерно морско настроение. Връща ни към безвремието и безгрижието на морето. А в забързания ден имаме нужда точно от това – да се откъснем от задачите и да се отнесем по вятъра с платната на мечтите.

Нека помечтаем за едно по-спокойно ежедневие, гледайки едно макраме. Както все повтаряме двата основни начина да се сдобиете с нещо красиво са: да го изработите сами или да си го закупите. Е, има и трети – някой да ви го подари и тогава да е още по-специално, важно и мило за вас.

Двойно по-ценно става пък, ако вие сте го изработили за някого, когото обичате. За онези, които никога не са правили макрамета ще кажем, че то е доста старо изкуство, което се основава на умелото преплитане и връзване на нишките. По този начин може да се направят пана за стена, висящи поставки за цветя, покривки за маса или легло, медальони и т.н. Не се използва нито игла, нито някакъв друг шивашки уред. Само връвта и вашите сръчни пръсти, които правят различни възли. Ако искаме да се усъвършенстваме в уменията си по макраме бихме могли да си набавим специални наръчници за целта, да открием подобни курсове или да се научим от сръчните ни баби и лели на този красив занаят.

Ако не ни се навлиза толкова навътре в дебрите на това изкуство можем набързо да си направим по едно много елементарно макраме от миди, защото те се правят най-лесно от всички изброени по-горе ръкоделия. Ако искате квадратно или правоъгълно макраме, то трябва да направите мрежа от връвчиците, като вплетете и продупчени миди и рапани. Може да вплетете миди, които вие сте събрали от морския бряг, само трябва внимателно да ги продупчите или да си купите такива, които някой някъде е събрал за вас. Морските звезди, морските кончета и морските таралежи също могат да намерят място във вашето творение.

Ако не сте разбрали точно как изглежда най-елементарното макраме, то вижте няколко модела. В случай, че вече сте били на море вече са ви познати, защото няма как да не са ви изкушили с тях – всяка сергия се е сдобила с поне няколко различни варианта. Някъде предлагат дори полилей от миди, направени като макрамета. Продават се на сравнително достъпни цени и определено не са правени в България, нито пък с нашенски миди. Това въобще не е пречка за търговците да ги предлагат като спомен от Черно море.

* * *

Да поканим морето у дома
Украса с есенни листа
Лесни картини, бърза украса

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 11 години )
много бих се радвала ,ако предложите още модели макрамета за декорацияна дома
отговор Сигнализирай за неуместен коментар